Presedintele Klaus Iohannis: Spre deosebire de artişti, ultimele guvernări propun românilor iluzorii programe de finanţare a investiţiilor în cultură

September 20, 2019
312 Views

Klaus Iohannis a declarat, la ceremonia de decorare a lui Ion Dichiseanu, a scuptorului şi pictorului Alexandru Ghilduş, a directorului general al Muzeul de Istorie, că spre deosebire de artişti, ultimele guvernări au propus „iluzorii programe de finanţare a investiţiilor în cultură şi patrimoniu”.

„Am ocazia astăzi ca, în numele Statului Român, să evidenţiez contribuţia pe care aţi adus-o, fiecare dintre dumneavoastră în domeniul său, culturii şi patrimoniului ţării noastre. Sunteţi renumiţi pentru cercetarea izvoarelor trecutului, sunteţi iubiţi pentru împărtăşirea cu publicul a bogăţiei verbului şi a gestului scenic, sunteţi apreciaţi pentru măiestria culorii şi formei în pictură şi design. Vă doresc, doamnă Filitti, domnule Dichiseanu, domnule Mavrodin, domnule Ghilduş, să rămâneţi şi pe mai departe în mintea, în privirea şi în sufletul multor generaţii de români”, a afirmat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.

Acesta a amintit de Summitul de la Sibiu din 9 mai, unde cultura a fost plasată în rândul domeniilor prioritare ale UE, pe agenda strategică a Uniunii.

„În urma Summitului de la Sibiu din 9 Mai 2019, agenda strategică a Uniunii Europene a plasat cultura în rândul domeniilor prioritare ale Uniunii noastre. „Vom investi în cultură şi în patrimoniul nostru cultural, care se află la baza identităţii noastre europene” este un angajament al fiecăruia dintre statele membre şi al Uniunii în ansamblu. Proiectul european este opţiunea conştientă a europenilor responsabili de asumarea învăţămintelor trecutului. A investi în cultură şi în patrimoniul cultural înseamnă nu doar a asigura exerciţiul unui drept fundamental al fiecărui european, ci şi a întări coeziunea şi competitivitatea Uniunii. În faţa publicului, artiştii nu se pot prezenta altfel decât prin opera lor”, a completat Iohannis.
Şeful statului a adăugat că ultimele guvernări nu s-au ocupat de investiţii în cultură, ci doar au făcut propagandă.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: