Codul rutier. Noile obligații pentru șoferi, bicicliștii și cei cu trotinete

September 18, 2019
426 Views

Se introduc noi obligații în Codul Rutier pentru toți participanții la trafic.

Începând cu 12 octombrie intră în vigoare noile prevederi ale Codului rutier, document modificat în luna august prin introducerea unor restricții pentru persoanele care conduc diferite mijloace de transport.

1. Conducătorii de vehicule nu vor mai putea folosi telefonul mobil
Una dintre cele mai importante modificări aduse de OG nr. 11/2019 Codului rutier este, de fapt, o interdicție ce vizează șoferii, care nu vor mai putea folosi telefonul mobil sau dispozitive în timp ce conduc. Cei care ignoră această interdicție vor risca, începând din octombrie, amenzi de până la 725 de lei, patru puncte de penalizare și chiar să rămână fără permis.

2. Interdicția se aplică tuturor conducătorilor de vehicule, nu numai șoferilor
Această interdicție se aplică tuturor conducătorilor de vehicule, indiferent de natura acestuia. Altfel spus, nu au voie să manevreze smartphone-ul inclusiv cei care se deplasează cu bicicleta, trotineta, căruța etc. Chiar dacă nu au nevoie de permis special, aceștia din urmă riscă, în cazul în care nu respectă noile prevederi, amenzi mai mari, cuprinse într 870 și 1.160 de lei.

3. Interdicția nu se aplică dacă vehiculul staționează
Restricția privind utilizarea telefonului mobil se aplică doar când vehiculele se află în mișcare. Asta înseamnă că nu vor fi amendați conducătorii care, înainte de a folosi telefonul mobil, opresc vehiculul sau folosesc telefonul mobil la semafor.

Leave A Comment

%d bloggers like this: