Danile Buda -Cercetarea și inovarea nu trebuie să fie blocate de proceduri administrative!

“În această seară, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, a avut loc o dezbatere extrem de importantă pe tema “Brevetabilitatea plantelor și a proceselor biologice esențiale”. Am intervenit în cadrul dezbaterii și am subliniat faptul că Parlamentul European nu trebuie să funcționeze ca un pompier de serviciu și să intervină ori de câte ori cineva dorește să breveteze un proces natural. Din contră, atât PE și Comisia Europeană, trebuie să transmită un mesaj foarte clar: aceste procese naturale nu pot să fie brevetate! Dar iată intervenția susținută:

“Dezvoltarea oricărui sector, în general, și cel al agriculturii, în special, este dependentă de cercetare și inovare!
Ne confruntăm cu realități care nu pot fi ignorate. Creșterea populației globale, limitarea resurselor naturale sau epuizarea acestora pe alocuri, dar mai ales schimbările climatice, ne obligă să acționăm de îndată.
Trebuie să identificăm noi resurse, mecanisme și procedee de obținerea a hranei, care trebuie să fie în cantități suficiente, de calitate și la prețuri accesibile.
În acest context, consider că plantele obținute prin proceduri tradiționale nu pot să fie brevetate. Consecințele ar fi dezastruoase nu doar pentru agricultori, care ar fi nevoiți să plătească bani în plus pentru folosirea diferitelor soiuri de plante, ci și pentru domeniul cercetării. Astăzi, vedem că este nevoie de cercetare mai mult ca niciodată.
Nu în ultimul rând, să nu uităm consumatorii. Ei vor fi cei care vor plăti în final toate aceste abuzuri din partea Oficiului European de Brevete.
Totodată, atrag atentia asupra necesității ca resursele financiare alocate pentru cercetare să fie accesibile tuturor statelor membre ceea ce, din păcate, în prezent, nu se întâmplă.
Nu trebuie să funcționăm ca niște pompieri de serviciu, să intervenim, ori de câte ori cineva dorește să breveteze un proces natural. Din contra, atât noi cât și Comisia Europeană, trebuie să transmitem un mesaj foarte clar: aceste procese naturale nu pot să fie brevetate!”arata Buda

Leave A Comment

%d bloggers like this: