Nucile proaspete crude sunt cele mai sănătoase“. Studiu

September 5, 2019
493 Views

Două porţii de nuci pe săptămână sunt asociate cu scăderea riscului de deces din pricina bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu recent făcut public la Congresul Mondial de Cardiologie. Nucile proaspete crude sunt cele mai sănătoase.

Consumul regulat de nuci reduce cu 17% riscul de deces cardiovascular, comparativ cu o alimentaţie ân care acestea sunt prezente doar o dată pe săptămână, scrie Press Association., preluată de agerpres.ro.
„Nucile sunt o sursă bună de grăsimi nesaturate şi conţin o cantitate mică de grăsimi saturate. De asemenea, ele includ proteine, minerale, vitamine, fibre, fitosteroli şi polifenoli, benefici pentru sănătatea inimii“, a declarat autorul principal al studiului, doctor Noushin Mohammadifard, de la Institutul Isfahan pentru Cercetări Cardiovasculare din Iran. Potrivit acestuia, studiile europene şi americane au asociat nucile cu protejarea sănătăţii cardiovasculare, însă există dovezi limitate din regiunea din estul Mediteranei. Cercetarea a examinat asocierea dintre consumul de nuci şi riscul de boli cardiovasculare şi deces la populaţia iraniană. La studiu au participat 5.432 de adulţi de 35 de ani sau peste această vârstă, fără un istoric de boli cardiovasculare, aleşi la întâmplare din zone urbane şi rurale. Cercetătorii au evaluat consumul de seminţe şi nuci – inclusiv migdale, fistic, alune şi nuci obişnuite – în 2001, cu ajutorul unui chestionar recunoscut.

30 de grame de nuci nesărate pe zi
Participanţii sau membrii familiilor lor au fost intervievaţi la fiecare doi ani până în 2013 pentru a se observa apariţia unor evenimente cardiovasculare sau a decesului.Pe parcursul unei perioade medii de monitorizare de 12 ani, au fost înregistrate 594 de cazuri de boli coronariene, 157 de accidente vasculare cerebrale, 179 de decese asociate bolilor cardiovasculare şi 458 de decese din orice cauză. Potrivit Societăţii Europene de Cardiologie, se recomandă consumul a 30 de grame de nuci nesărate pe zi, în cadrul unei alimentaţii sănătoase, cu precizarea că densitatea calorică a acestora este ridicată. „Nucile proaspete crude sunt cele mai sănătoase“, a punctat Mohammadifard. Aceasta pentru că grăsimile nesaturate pot oxida în cazul nucilor vechi acestea devenind astfel dăunătoare, a mai spus specialistul.

Leave A Comment

%d bloggers like this: