Vânzările de electrocasnice mari şi mici, stimulate de programul Rabla, şi cele de produse electronice, mai ales televizoare, au fost singurele sectoare care au avut creşteri valorice în prima jumătate a anului faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care, per total, piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 2%, la 1,43 miliarde euro, arată datele companiei GfK.
Vânzările de electrocasnice mari s-au majorat cu 14%, la 283 milioane de euro, cele de electrocasnice mici cu12%, la 105 milioane de euro, iar electronicele au avansat cu aproape 6%, la 214 milioane euro.
În acelaţi timp, produsele IT au totalizat vânzări de 187 milioane euro, în scădere cu 10%, iar cel mai important sector din această piaţă, telecomul, este în continuare afectat de scăderile din zona telefoanelor mobile clasice (cu butoane). Vânzările acestui sector au marcat o uşoară scădere de 0,5%, până la un nivel de 623 milioane euro.
Sectoarele afectate masiv de scăderi rămân în continuare cel foto, cu un minus de peste 9% în primul semestru, până la 10 milioane de euro, şi cel al echipamentelor de birou (imprimante), cu o reducere a vânzărilor de peste 7%, până la 15 milioane de euro.
Pe segmentul telecom, cea mai bună performanţă aparţine fabletelor (smarphone-uri cu ecrane mari), cu o creştere de aproape 115% faţă de primul semestru din 2018 şi o valoare de 498 milioane de euro.
Segmentul telefoanelor mobile tradiţionale şi smart cu ecrane mai mici de 5,6 inch a scăzut cu peste 75%, până la 92 de milioane de euro.
O categorie în creştere este core wearables, cu 18 milioane euro în S1 şi o rată de creştere faţă de S1 2018 de aproape 60%. O performanţă similară o au şi căştile: creştere de aproape 21%, până la 16 milioane de euro.
Electrocasnicele mari au profitat din plin de programul Rabla din iunie, vânzările marcând un avans de 14% pe primul semestru din acest an. Categoria cu cea mai mare pondere în acest sector, maşinile de spălat rufe, şi-a majorat vânzările cu aproape 18%, la 86 de milioane de euro. Pe de altă parte, uscătoarele de rufe au înregistrat cea mai mare creştere, de aproape 47%, atingând 6 milioane de euro.
Cu vânzări de 82 de milioane de euro în primul semestru, categoria de frigidere a crescut cu peste 16%, în timp ce vânzările aparatelor de gătit (aragazuri si cuptoare) au avansat cu aproape 6%, până la 44 de milioane de euro.
…