DOCUMENT Amenzi pentru medicii și spitalele care lasă pacienții de la urgențe să aștepte cu orele pe hol: medicii vor fi amendați cu 3.000 de lei, iar spitalele cu 30.000 de lei

August 29, 2019
387 Views

Personalul medical care lasă pacienții ce se prezintă la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor să aștepte pe hol peste intervalul de timp prevăzut de lege va fi amendat cu sume între 1.000 și 3.000 de lei, iar spitalele vor primi amenzi cuprinse între 20.000 și 30.000 de lei, prevede o Hotărâre de Guvern adoptată în ședința de astăzi a Executivului. Timpii legali de așteptare la UPU sunt cuprinși între 0 și 240 de minute, în funcție de gravitatea urgenței.

Hotărârea de Guvern privind modificarea și completarea HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice a fost adoptată astăzi, după ce fusese publicată în dezbatere publică de Ministerul Sănătății în primăvara acestui an.

Documentul poate fi consultat integral aici.
….
Care sunt timpii de așteptare legali la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor:

Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 443/2019, timpul de triaj al unui pacient odată ajuns la UPU nu trebuie să depășească două minute.

Există 5 coduri de urgențe în funcție de care sunt triați pacienții:
cod roșu – resuscitare
cod galben – critic
cod verde – urgent
cod albastru – non-urgent
cod alb – consult
Care sunt timpii de așteptare prevăzuți de lege pentru fiecare tip de cod:
pacienții cod roșu (resuscitare) – 0 minute
pacienții cod galben (situaţie cu risc major/ status mental alterat/orice durere intensă sau disconfort major) – 15 minute
pacienții cod verde (urgent) – 60 de minute
pacienții cod albastru (non-urgent) – 120 de minute
pacienții cod alb (consult) – 240 de minute
….

Leave A Comment

%d bloggers like this: