Presedintele Klaus Iohannis : Am adoptat impreuna cu presedintele Trump o declaratie comuna importanta pentru progresul Parteneriatului strategic

August 21, 2019
162 Views

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că a adoptat împreună cu omologul său american, Donald Trump, o declaraţie comună, document esenţial pentru dezvoltarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA.

“Am adoptat împreună o declaraţie comună. Este prima dată când am făcut acest pas. Este un document foarte important pentru progresul Parteneriatului strategic dintre România şi SUA. Este esenţială dezvoltarea acestui Parteneriat în toate domeniile sale, aducând la nivelul de excelenţă al cooperării politico-militare şi de securitate şi cooperarea economică, în domeniul energiei, inclusiv cea nucleară, unde este necesară o cooperare bilaterală intensificată, dar şi în alte domenii”, a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Ambasada României în SUA, după întâlnirea cu Donald Trump.

Iohannis a apreciat drept foarte bună întâlnirea cu omologul său american.

“Am discutat cu preşedintele Trump în mod pragmatic şi deschis despre căile de aprofundare şi extindere a Parteneriatului strategic, care după 22 de ani de la lansarea sa este puternic şi substanţial, având un potenţial deosebit, pe care împreună putem să-l valorificăm în continuare. Am subliniat că, personal, voi continua să fiu implicat total în dezvoltarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a arătat că i-a transmis omologului american că relaţia transatlantică este vitală.

“Sunt convins că Parteneriatul nostru strategic va continua să genereze rezultate pozitive pentru România, pentru SUA şi comunitatea transatlantică în general”, a punctat Iohannis.

El a menţionat că preşedintele Trump a apreciat faptul că România a atins nivelul de 2% din PIB pentru apărare şi continuă să-şi respecte acest angajament prin achiziţii strategice.

“Preşedintele Trump mi-a mulţumit pentru prezenţa deosebită românească în Afganistan, unde suntem al cincilea contributor dintre statele care sunt acolo împreună cu forţele americane”, a spus şeful statului.

Preşedintele Iohannis i-a transmis omologului său american importanţa creşterii prezenţei americane în România, context în care a vorbit şi despre securitatea la Marea Neagră. AGERPRES

Leave A Comment

%d bloggers like this: