Ce trebuie să facă românii din Marea Britanie pentru a nu fi expulzaţi din ţară după Brexit

August 21, 2019
247 Views

Guvernul Marii Britanii a anunţat luni că intenţionează să pună capăt „imediat“ liberei circulaţii a persoanelor în cazul unui Brexit fără acord la 31 octombrie, fapt ce ar putea afecta peste 400.000 de români. Ambasada României la Londra vine cu precizări.

„Libera circulaţie, aşa cum există ea acum, se va termina la 31 octombrie, când Regatul Unit va părăsi UE“, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Guvernului britanic.

„De exemplu, noi vom introduce imediat reglementări mai stricte în domeniul criminalităţii privind persoanele care intră în Regatul Unit“, a spus ea, precizând că celelalte schimbări imediate în vederea implementării unui nou sistem de imigraţie se află „în curs de elaborare“.

Purtătoarea de cuvânt a amintit că premierul Boris Johnson vrea să introducă un sistem pe bază de puncte, după modelul australian.

La începutul lui august, Johnson a anunţat un proiect de acordare accelerată de vize, cu scopul de a atrage „cele mai bune creiere“ şi a permite Regatului Unit „să rămână o superputere ştiinţifică“ după Brexit.

El a promis, de asemenea, să protejeze drepturile cetăţenilor europeni în Marea Britanie, pentru ca aceştia să poată continua să trăiască acolo, inclusiv în cazul unui Brexit fără acord („no deal“).

Potrivit Guvernului britanic, peste un milion de europeni au obţinut, până la sfârşitul lui iulie, un statut de „rezident permanent“, care permite rămânerea în teritoriul britanic după Brexit.

Precizările Ambasadei României la Londra Contactat de hotnews.ro, ambasadorul României la Londra Dan Mihalache le-a recomandat românilor aflaţi în Marea Britanie să aplice pentru obţinerea noului tip de rezidenţă – settled status şi pre-settled status.

„Vreau să precizez de la început că nu s-a schimbat absolut nimic. Autorităţile britanice au dat asigurări publice că procedura prin care vor fi protejate drepturile cetăţenilor UE aflaţi în UK la data Brexit-ului va continua în termenii stabiliţi. Încetarea liberei circulaţii nu înseamnă că cetăţenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie. De la data Brexit-ului, cetăţenii români vor putea, ca şi până acum, să intre şi să iasă din Marea Britanie pe baza cărţii de identitate sau a paşaportului, fără să aibă nevoie de viză. Acest lucru va fi valabil însă doar pentru vizite scurte şi cetăţenii români vor putea rămâne în Marea Britanie pentru o perioadă de până la trei luni. Cetăţenii UE care doresc să rămână mai mult de trei luni vor trebui să aplice, înainte de sfârşitul acestei perioade, pentru permisul European Temporary Leave to Remain. Acesta este un permis de 36 de luni care nu poate fi extins şi care oferă dreptul de a lucra şi de a studia“, a declarat Mihalache pentru hotnews.ro.

„În ceea ce-i priveşte românii aflaţi în Marea Britanie la data Brexit, încetarea liberei circulaţii nu înseamnă că nu vor mai putea pleca sau reveni în Regatul Unit“, scrie hotnews.ro, citându-l pe ambasadorul României la Londra.

Potrivit Ambasadei României în Marea Britanie, „Guvernul britanic, a început demersurile în vederea operaţionalizării unei scheme de înregistrare (EU Settlement Scheme) a statutului (settled si pre-settled) cetăţenilor UE post-Brexit“.

„Scopul schemei este de a asigura drepturile cetăţenilor europeni de a continua să locuiască şi să muncească în Marea Britanie post-Brexit. ….

…Foto : EPA-EFE

Leave A Comment

%d bloggers like this: