Ce este certificatul energetic si cum poate fi obtinut

August 5, 2019
246 Views

Certificatul de performanţă energetică este un act cu caracter obligatoriu, care atestă performanţa din punct de vedere energetic avută de o clădire, încadrând clădirea sau unitatea de clădire respectivă într-una din clasele de performanţă energetică.

Obţinerea actului este obligatorie la încheierea contractelor de vânzare-cumpărare sau închiriere, fiind o reglementare legală impusă de Uniunea Europeană.

Documentul se poate obţine în baza unei solicitări de la un auditor energetic atestat.

Ce paşi trebuie făcuţi pentru a obţine certificatul energetic

În primul rând, aşa cum deja a fost menţionat, cei care au nevoie de un certificat energetic trebuie să se adreseze unui auditor energetic atestat. Acesta va prelua copii după câteva dintre documentele imobilului şi va face o inspecţie la faţa locului, pentru a culege diferite date şi a face măsurători. Ulterior, toate informaţiile vor fi integrate într-un calcul specific, rezultând consumul mediu anual pentru iluminat, alimentare cu apă caldă, încălzire, ventilare şi climatizare.

Făcând media, auditorul energetic obţine un consum energetic anual, pe baza căruia va încadra locuinţa într-o clasă de eficienţă energetică.

Clasele energetice sunt notate cu litere de la A la G, în funcţie de performanţă.

Clădirile cu eficienţă crescută din punct de vedere energetic primesc clasa A, iar apoi, descrescător, până la clasa G, caracteristică imobilelor neperformante din punct de vedere energetic.

De asemenea, pe lângă clasa energetică, clădirea sau unitatea de clădire evaluată primeşte şi o notă energetică, cuprinsă în intervalul 1-100. Cu cât nota este mai mare, cu atât locuinţa evaluată este mai performantă din punct de vedere energetic.

Cine are nevoie de acest document

Cel mai des, certificatele energetice sunt solicitate de proprietari care îşi vând sau îşi închiriază locuinţa, însă documentul este necesar şi clădirilor noi construite, înainte de recepţia finală.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: