Preşedintele Klaus Iohannis- mesaj la aniversarea a 100 de ani de la instalarea administratiei romanesti in Timisoara

August 4, 2019
211 Views

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă un mesaj cu prilejul aniversării a 100 de ani de la instalarea administraţiei româneşti în Timişoara, subliniind că, în anul marcării a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, izbucnită la Timişoara, moment fundamental în istoria contemporană a României, evocarea faptelor de acum un secol capătă o puternică semnificaţie.

“3 august 1919 este o zi cu un simbolism aparte pentru Timişoara, fiind data când s-a împlinit Proclamaţia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prin instalarea administraţiei româneşti în Banat. Prin extinderea administraţiei româneşti la Timişoara şi în Banat, ţara noastră căpăta, pentru prima oară, conturul tuturor provinciilor locuite de români. Instalarea administraţiei româneşti la Timişoara trebuie apreciată în contextul ei diplomatic şi militar, în care România se dovedea loială în aplicarea tratatelor semnate cu Aliaţii şi, în acelaşi timp, o forţă contributoare la stabilitatea regiunii, ameninţată de bolşevism. În anul marcării a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, izbucnită la Timişoara, moment fundamental în istoria contemporană a României, evocarea faptelor de acum un secol capătă astăzi o puternică semnificaţie. Cursul spre edificarea unui stat de drept, a unei democraţii liberale, este o trăsătură caracteristică a evoluţiei societăţii româneşti, pentru care au lucrat toate generaţiile, începând cu anul 1848. La edificarea unui stat fundamentat pe libertate, solidaritate şi pe respectul şi fructificarea tuturor identităţilor, timişorenii au contribuit din plin”, precizează şeful statului în mesaj.

Klaus Iohannis subliniază că “România este parte integrantă a proiectului unei Europe unite, ca spaţiu al securităţii, prosperităţii, justiţiei sociale şi coeziunii”, iar “românii şi-au însuşit acest proiect pentru că vine în continuarea aspiraţiilor puse în operă de înaintaşii noştri”.

Leave A Comment

%d bloggers like this: