Presedintele Klaus Iohannis, după decizia CCR: Solicit PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal

July 30, 2019
332 Views

Klaus Iohannis a reacţionat, luni, la decizia CCR care admite sesizările de neconstituţionalitate privind Codurile penale, depuse de el şi de Opoziţie. Şeful statului solicită coaliţiei PSD-ALDE să abandoneze reforma în domeniul penal, potrivit unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.

„Modificările aduse Codurilor penale de către PSD-ALDE sunt nocive şi contrare Constituţiei Decizia pronunţată astăzi de către Curtea Constituţională, prin care s-a constatat neconstituţionalitatea legilor de modificare şi completare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, sancţionează, pentru a doua oară, demersul legislativ al coaliţiei PSD-ALDE.

Această soluţie arată, o dată în plus, că modificările aduse legislaţiei penale de către coaliţia de guvernare sunt nocive şi contrare Legii fundamentale. (….) În acest context, în care cele două legi au fost invalidate succesiv de către Curtea Constituţională, solicit coaliţiei PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal.

Cer, de asemenea, Parlamentului să respingă în totalitate modificările aduse legislaţiei penale şi să revină asupra schimbărilor toxice operate deja în legile justiţiei, care s-au dovedit adevărate atentate la adresa siguranţei cetăţeanului. Adaptarea legislaţiei la standardele statului de drept, inclusiv la jurisprudenţa Curţii Constituţionale, trebuie să se realizeze cu bună credinţă, transparent şi în urma evaluării aprofundate a impactului intervenţiilor legislative preconizate”, a transmis Klaus Iohannis, prin Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului susţine că scopul modificărilor aduse de PSD-ALDE Codurilor Penale vizează protejarea infractorilor.

„ Adoptate de Parlament în numai câteva săptămâni, fără nicio fundamentare sau consultare cu sistemul judiciar şi societatea civilă, modificările asupra legislaţiei penale au avut un singur scop: protejarea infractorilor în detrimentul persoanelor vătămate, elaborarea unui întreg set de proceduri menite să slăbească statul şi să încurajeze fenomenul infracţional”, transmite Klaus Iohannis, printr-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale”, subliniază Iohannis, în comunicatul transmis de Preşedinţie.

Klaus Iohannis a afirmat, de asemenea, că este necesară transpunerea cât mai urgentă a prevederilor Acordului privind parcursul european al României.

„Atenţionez majoritatea parlamentară PSD-ALDE că respectarea votului cetăţenilor dat la referendumul din 26 mai este obligatorie. În acest sens, este imperativă transpunerea cât mai urgentă în legislaţie a prevederilor Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României. Am iniţiat acest Acord tocmai pentru a consfinţi voinţa suverană exprimată de cetăţenii români la referendum, în susţinerea statului de drept şi împotriva afectării independenţei sistemului judiciar. Chiar dacă PSD şi ALDE au refuzat semnarea documentului, acesta nu poate fi ignorat, iar prevederile sale trebuie duse la îndeplinire de către întreaga clasă politică”, precizează şeful statului.

Judecătorii CCR au admis luni sesizările de neconstituţionalitate depuse de partidele de opoziţie PNL-USR şi de către preşedintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

Curtea Constituţională a admis, luni, sesizările de neconstituţionalitate formulate de PNL – USR şi de preşedintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

Potrivit unor surse judiciare, motivul invocat de judecători pentru decizia luată este că Parlamentul nu şi-a exercitat obligaţia de a efectua toate corelările textelor din Codurile penale cu deciziile anterioare ale Curţii.

Pe 25 aprilie, PNL şi USR au depus la Curtea Constituţională sesizări în legătură cu proiectul care a modificat Codul penal şi pe cel care a schimbat Codul de procedură penală, iniţiative adoptate de Parlament.

Leave A Comment

%d bloggers like this: