Curtea Constituţională a decis că modificările aduse Codurilor penale sunt neconstituţionale

July 30, 2019
420 Views

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis luni că modificările Codurilor penale sunt neconstituţionale, pe motiv că aceste modificări nu au fost făcute cu corelarea mai multor decizii ale CCR. Legile urmează să se întoarcă acum în Parlament. Până acum, CCR a amânate de şapte ori să se pronunţe în acest caz.
Judecătorii CCR au admis luni sesizările de neconstituţionalitate depuse de preşedintele Klaus Iohannis şi de către partidele de opoziţie asupra modificărilor aduse de Parlament Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.
Decizia curţii a fost luată cu unanimitate.
„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, în ansamblul ei, este neconstituţională. În acest sens, Curtea a reţinut, în esenţă, faptul că, în cadrul procesului de reexaminare a legii, Parlamentul nu a transpus în integralitate deciziile Curţii Constituţionale incidente în materie penală. Prin urmare, Curtea a constatat că legea criticată încalcă art.147 alin.(2) din Constituţie”, se arată într-un comunicat al CCR.

Leave A Comment

%d bloggers like this: