Urgia birocratică absurdă a Adeverinţei de non-violator. Documentul este necesar aproape oricărui român angajat

July 22, 2019
870 Views

Toţi profesorii, cadrele medicale şi ceilalţi români care lucrează prin natura meseriei cu copii sau femei sunt obligaţi, începând de astăzi, să prezinte la locul de muncă un „certificat de integritate comportamentală“ care confirmă că nu sunt agresori sexuali. Asta pentru că, pe 20 iulie, a intrat în vigoare Legea privind „Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale“.

Acesta stipulează că toţi cei care lucrează cu persoane vulnerabile trebuie să prezinte angajatorului acest certificat care demonstrează că nu au săvârşit infracţiuni cu caracter sexual.

Şi cum, legea include în rândul persoanelor vulnerabile categorii precum copii, femei, persoanele cu dizabilităţi, persoane vârsnice sau victime ale violenţei domestice, milioane de oameni, bărbaţi ori femei, vor fi obligaţi să facă un drum la poliţie pentru a solicita acest certificat de integritate. Şi nu o dată, ci de două ori pe an deoarece certificatul care va fi eliberat de angajaţii Poliţiei, care eliberează şi cazierele judiciare, este valabil doar 6 luni.

„Această reglementare a ajuns să sancţioneze în mod aberant oameni integri pe care îi punem aiurea pe drumuri. Este numai un mod prin care se măreşte birocraţia şi, mai grav, se aruncă o bănuială de devianţă sexuală asupra unor mase largi de oameni oneşti, cu meserii demne de respect. Ca să nu mai spunem că persoanele care sunt la un moment dat suspectate că au săvârşit o infracţiune cu un caracter sexual vor fi, temporar, e adevărat, în respectiva bază de date. Şi vor rămâne stigmatizaţi pe viaţă pentru că după ce îşi vor dovedi nevinovăţia ei vor rămâne în continuare cu o carieră distrusă“, atrage atenţia expertul criminolog Dan Antonescu.

Iniţiatorul îşi apără opera
Însă deputata independentă Oana Bîzgan, care a şi iniţiat acest proiect legislativ la scurtă vreme după ce s-a dovedit că mai mulţi minori au fost violaţi chiar de un cadru al Ministerului de Interne, susţine că este normal ca persoanelor care lucrează cu minori sau femei să li se ceară acel certificat de integritate.

Cei care deja sunt angajaţi pot merge oricând, pentru că nu există o limită de timp să obţină această adeverinţă care trebuie adăugată la dosarul lor de la Resurse umane. Poliţiştii de la Cazier au fost deschişi şi mi-au spus că s-au pregătit, îi aşteaptă pe oameni să vină să ceară adeverinţele. Mă aştept ca persoanele care au condamnări pentru agresiune sexuală să nu mai fie angajate în domenii care implică lucrul cu copii, cu victime ale violenţei, spre exemplu. Este important ca cei care au fost condamnaţi pentru astfel de fapte să nu mai poată avea acces. Totodată, aşa putem preveni recidiva. Cei care au condamnări pentru agresiune sexuală se pot angaja în orice alte domenii, dar nu acolo unde, practic, ar avea victima la mâna lor. Între victimă şi agresor ar exista o poziţie de dominanţă, de forţă. Abuzurile asupra copiilor, spre exemplu, sunt trecute mai mereu sub tăcere din cauza acestei poziţii. În toate zonele din ţară, poliţiştii fac eforturi foarte mari pe această categorie de agresori, a prădătorilor sexuali şi mă aştept că Registrul infractorilor sexuali să-i ajute pe poliţişti să colaboreze între ei. Eu le sunt recunoscătoare pentru că şi-au dorit să aibă un rol activ în asta“, a precizat deputata Oana Bîzgan. Iniţiatoarea mai arată că certificatul de integritate nu va înlocui cazierul judiciar, ci îl va dubla.

Leave A Comment

%d bloggers like this: