FMI: Îmbătrânirea şi reducerea populaţiei ar putea afecta economiile din Centrul şi Estul Europei

July 17, 2019
433 Views

Îmbătrânirea şi reducerea rapidă a populaţiei din Europa Centrală şi de Sud-Est ar putea afecta semnificativ creşterea economică şi convergenţa cu economiile europene mai dezvoltate, a declarat luni Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Directorul adjunct al FMI, Tao Zhang, a declarat, într-o conferinţă ce are loc la Dubrovnik, că populaţia din regiune va scădea cu 12% până în 2050 din cauza îmbătrânirii şi migraţiei, în timp ce forţa de muncă ar putea scădea cu 25%.
Zhang sereferă mai ales la membrii Uniunii Europene şi la ţările candidate care au făcut parte din blocul comunist. Mulţi muncitori au părăsit regiunea în ultimii ani pentru a lucra în Europa Occidentală.
“Reducerea ofertei de forţă de muncă şi scăderea productivităţii lucrătorilor în vârstă, împreună cu o presiune mai mare asupra finanţelor publice, ar putea costa ţările aproximativ 1% din produsul intern brut pe an”, a spus Zhang.
Venitul pe cap de locuitor în regiune ar creşte până la 20% în 2050, la nivelul de 60% din nivelul Europei de Vest, de la nivelul actual de 52%.
“Fără presiunile demografice actuale, regiunea ar fi putut atinge 74% din nivelul veniturilor din Europa de Vest în aceeaşi perioadă”, a spus Zhang.
Membrii UE din Europa Centrală şi de Sud-Est sunt prognozaţi să crească în acest an între 2,6 şi 4,6%. Pentru comparaţie, UE în ansamblul său ar urma să crească cu 1,4%.
Pentru a atenua perspectivele de slăbire a creşterii economice, ţările din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est au la dispoziţie măsuri cum ar fi angajarea mai multor lucrători străini, crearea de stimulente pentru întoarcerea muncitorilor calificaţi şi încadrarea în muncă a mai multor femei şi a persoanelor în vârstă.
El a sugerat, de asemenea, o utilizare sporită a tehnologiei, prin creşterea ratelor de penetrare a roboţilor. Oficialul FMI a recomandat, de asemenea, reforma învăţământului şi investiţiile în formare şi menţinere.

Leave A Comment

%d bloggers like this: