Cum vor arăta şi când se vor emite noile carduri de identitate cu cip

July 16, 2019
591 Views

Eliberarea noilor cărţi de identitate “inteligente”, care vor avea obligatoriu CIP, va fi demarată din 3 august 2021, data de la care România trebuie să se alinieze în mod obligatoriu modelului standard european. Apoi, timp de 10 ani, până în 2031, vor fi schimbate toate documentele, pe măsură ce expira.
Noile cărţi de identitate vor avea dimensiunea permisului de conducere (ID-1), vor avea inscripţionate atât drapelul României, cât şi al Uniunii Europene şi vor conţine un cip contactless care va stoca fotografia şi două amprente ale titularului. Cărţile de identitate vor indica codul de ţară al statului membru emitent, în interiorul unui steag al UE. Oricum, noul card de identitate este foarte bine securizat astfel încât va respecta durele standardele minime în domeniu stabilite de OACI (Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale).

Tranziţie de 10 ani

Potrivit MAI, noile norme propuse includ garanţii solide privind protecţia datelor, pentru a asigura faptul că informaţiile colectate nu ajung la persoanele nepotrivite. Mai exact, autorităţile naţionale vor trebui să asigure securitatea cipului fără contact şi a datelor stocate în acesta, astfel încât cipul să nu poată fi piratat sau accesat fără permisiune. În prima fază, nu toată lumea va trebui să îşi schimbe actele din vara lui 2021. Va exista o perioadă de tranziţie de 10 ani. Potrivit legii actuale, persoanelor de peste 55 de ani li se eliberează documente de identitate pe viaţă, în timp ce în regulamentul European la care ne vom alinia şi noi este prevăzută vârsta de 70 de ani.

Leave A Comment

%d bloggers like this: