Castraveţi, pepeni şi roşii, contra bolilor de rinichi. Medic: „Mulţi vârstnici nu se mai hidratează şi ajung la insuficienţă renală acută“

July 1, 2019
258 Views

Temperaturile ridicate ale perioadei de vară pot crea probleme de sănătate, mai ales vârstnicilor, dar şi persoanelor care suferă de rinichi. Medicii explică de ce şi recomandă soluţii.

Hidratarea corespunzătoare – adică trei litri de apă pe zi – are o importanţă aparte mai ales în timpul verii şi mai ales în cazul vârstnicilor şi a persoanelor cu boli de rinichi.

„Multe dintre persoanele vârstnice, din cauza deteriorării neurocognitive, nu mai percep senzaţia de sete şi atunci nu se mai hidratează, iar multe dintre ele ajung să dezvolte insuficienţă renală acută. Deci le recomandăm vârstnicilor să acorde o atenţie deosebită consumului de lichide indiferent că simt sau nu senzaţia de sete. Totodată, vara există un risc mai mare să se altereze alimentele. Consumul unor alimente alterate poate duce la enterocolite, diaree, iar cei care consumă astfel de produse pot ajunge să se deshidrateze prin diaree şi vărsături şi pot dezvolta insuficienţă renală acută“, spune dr. Dragoş Dorin, şef Secţie Nefrologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, pe pagina de Facebook a instituţiei sanitare.https://adevarul.ro/sanatate/dieta-fitness/castraveti-pepeni-rosii-bolilor-rinichi-medic-multi-varstnici-nu-mai-hidrateaza-ajung-lainsuficienta-renala-acuta-1_5d18b7e9892c0bb0c6f79772/index.html

Cură de diureză sâmbăta şi duminica

„Preferabil este ca lichidele să fie consumate pe tot parcursul zilei, iar cei cărora programul de muncă nu le permite asta pot bea mai multe lichide când ajung acasă“, recomandă medicul. El afirmă că în afară de apă, o altă sursă pot fi ceaiurile neîndulcite. Dar, cel mai bine ar fi ca lichidele să fie luate din fructe şi legume zemoase: pepene, struguri, roşii, castraveţi. „Pentru cei care din diverse motive sau din cauza serviciului nu reuşesc în timpul săptămânii să consume suficiente lichide, recomandarea este ca măcar sâmbăta şi duminica să încerce să facă un fel de cură de diureză, fiindcă cel puţin în ceea ce priveşte împiedicarea formării calculilor renali, aceasta poate să fie eficientă. Astfel, recomandăm în special celor care au avut antecedente să consume multe lichide, mult mai multe decât de obicei, iar această cantitate mare să o consume nu de sete, ci ca să-şi ajute rinichii. O oală mare de ceai ori sucuri din fructe sau pur şi simplu apă multă. Când persoana va ajunge să urineze des atunci va şti că a realizat cu succes această cură de diureză“, conchide medicul specialist.

Leave A Comment

%d bloggers like this: