Lacul Stiucilor, Sacalaia, apus de soare…

June 29, 2019
788 Views

Lacul Știucilor este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală de tip avifaunistic), situată în județul Cluj, pe teritoriul administrativ al comunei Fizeșu Gherlii.

Aria naturală reprezintă o zonă umedă, cu luciu de apă (lac populat cu știucă, o specie de pește teleostean și vegetație lacustră ce include și insule plutitoare (plauri) acoperite cu stuf.

Foarte caracteristică este prezenţa stufului pe malurile acestui lac, acest tip de vegetaţie întinzându-se pe o suprafaţă de peste 130 ha. Cu siguranţă că cea mai mare particularitate a acestui lac este prezenţa plaurului, adică a insulelor plutitoare de stuf, care sunt caaracteristice aproape exclusiv Deltei Dunării.În apele lacului trăiesc în jur de 15 specii de peşti, între care şi ştiuca, Esox Lucius, specia care dă numele lacului.

Cea mai mare importanţă o prezintă însă păsările, lacul fiind un preţios loc de popas pentru multe specii migratoare, dar şi un veritabil loc de clocit pentru oaspeţi de vară aripaţi între care raţe, stârci, corcodei, lişiţe, păsări prădătoare şi multe păsări cântătoare.

Detalii pe www.ecotransilvania.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: