Cele mai bizare superstiţii româneşti legate de nuntă. Ce nenorociri ţi se pot întâmpla în ziua cununiei

June 21, 2019
418 Views

Folcloriştii români, mai cu seamă Artur Gorovei şi Gheorghe F Ciauşanu, au scos la iveală o adevărată colecţie de superstiţii, unele de-a dreptul horror, legate de de semnificaţiile evenimentelor din timpul unei nunţi.

Cel de-al treilea eveniment major din viaţa unui om (aflat, conform tradiţiei, la jumătatea căii dintre naştere şi moarte) – mai exact nunta – este tributar într-o foarte mare măsură cutumelor transmise pe cale orală, care contribuie la un ritual de multe ori bizar şi în contradicţie cu fericitul moment al căsătoriei.

De-a lungul vremii, obiceiurile şi superstiţiile legate de nuntă au cunoscut diferite variaţiuni (mai ales prin deschiderea către alte tradiţii, importate), însă esenţa lor rămâne cea surprinsă prin eforturile a doi dintre cei mai mari etnografi români: Artur Gorovei şi Gheorghe F. Ciauşanu. Ei sunt cei care au completat, acum mai bine de un secol, un adevărat mozaic naţional al credinţelor populare legate de nuntă.

„Războiul” mireselor

În lucrarea „Credinţe şi superstiţii ale poporului român” (1915), Artur Gorovei consemnează, bunăoară, că în Ialomiţa există credinţa că dacă două mirese se întâlnesc pe un drum este semn sigur că una dintre ele va muri curând.

„Pedeapsa” este ceva mai blândă în Vâlcea, unde, potrivit lui Gheorghe F. Ciauşanu („Superstiţiile poporului român în asemănare cu alte popoare” – 1914), „întâlnirea a două mirese în ziua nunţii aduce nefericire în căsnicie”.

Unele dintre cele mai răspândite superstiţii macabre de nuntă din spaţiul românesc sunt legate de lumânările de cununie. Astfel, lucrarea citată a lui Artur Gorovei arată că bucovinenii cred că „acela dintre miri va muri întâi a cărui lumânare se va trece mai întâi”, dar şi că (mult mai alarmant) „dacă una dintre lumânări se rupe, unul dintre soţi va muri curând”.

Lăsând la o parte clasica evitare a întâlnirii dintre mirese (care în sudul Moldovei nu are „ataşată” şi un efect concret; doar se spune că „nu e bine”), există şi problema pierderii unul lucru, oricare ar fi acesta.

„După ce mirii s-au cununat şi se întorc de la biserică, dacă până acasă pierde unul dintre ei ceva, se crede că acela va muri”, consemnează Gorovei o superstiţie din zona Munteniei.

Latura obscurantistă a oamenilor a stabilit chiar şi reguli de intrare în casă a însurăţeilor. Spre exemplu, după credinţele românilor din Bucovina, lumânările de nuntă nu trebuie să fie aduse în casă în ziua cununiei, căci asta ar însemna că se prevesteşte moartea cuiva.

Leave A Comment

%d bloggers like this: