Dupa 70 de ani de la publicarea sa, romanul “1984” fascineaza inca cititorii

June 17, 2019
584 Views

După 70 de ani de la publicarea sa, “1984”, romanul britanicului George Orwell, fascinează încă cititorii, în special pe cei tineri, avizi de distopii şi cufundaţi în reţelele sociale, relatează sâmbătă AFP.

“Unii elevi sunt încă şocaţi de carte (…), alţii o consideră fascinantă”, a declarat Michael Callanan, profesor de limba engleză la Colegiul Parmiter din Watford, nord-vestul Londrei.

“Acesta este paradoxul acestei cărţi, deşi au trecut 70 de ani, ea este încă actuală”, a adăugat profesorul care participă la organizarea premiului Orwell pentru tineret, destinat să încurajeze tinerii să-şi exprime opiniile politice.

Scris în 1948 – în titlu fiind inversate cele două cifre ale deceniului – şi publicat la 8 iunie 1949, romanul “1984” descrie un viitor în care Partidul domneşte într-o ţară cu un regim totalitar, sub ochiul curios al “Big Brother’ (Fratele cel mare). Trecutul este rescris mereu, iar instrumentul propagandei este o limbă robotizată care împiedică gândirea critică.

În opinia lui Jean Seaton, directoarea fundaţiei George Orwell, care păstrează vie memoria şi realizările scriitorului, decedat în 1950 la vârsta de 46 de ani, capodopera lui este “incredibil de vizionară”.

Timp de şapte decenii, cartea nu a dispărut niciodată din peisaj şi chiar a cunoscut o creştere a vânzărilor.

Leave A Comment

%d bloggers like this: