Regulamentul privind protecţia datelor, la un an de la intrarea în vigoare | CE: Două treimi dintre europeni îşi cunosc cel puţin unul dintre drepturi

June 15, 2019
375 Views

Comisia Europeană a publicat rezultatele unui Eurobarometru, cu ocazia bilanţului care a marcat primul an de la aplicarea Regulamentului general al UE privind protecţia datelor, care indică faptul că europenii sunt relativ bine informaţi cu privire la noile norme şi la drepturile lor.

Rezultatele Eurobarometrului arată că europenii sunt relativ bine informaţi cu privire la noile norme în materie de protecţie a datelor, la drepturile lor şi la existenţa autorităţilor naţionale de protecţie a datelor, cărora li se pot adresa atunci când le sunt încălcate drepturile, informează Reprezentanţa Comisiei Europene, într-un comunicat de presă remis, joi, MEDIAFAX.
Reflectând opiniile a 27.000 de cetăţeni europeni, rezultatele indică faptul că 73% dintre respondenţi au auzit de cel puţin unul dintre cele şase drepturi garantate de Regulamentul general privind protecţia datelor. Dreptul de a accesa propriile date (65%), dreptul de a corecta datele în cazul constatării unor erori (61%), dreptul de a se opune prelucrării datelor în scopuri de marketing direct (59%) şi dreptul de a solicita ştergerea propriilor date (57%) sunt drepturile cel mai bine cunoscute de către cetăţeni.

În plus, 67% dintre respondenţi ştiu de existenţa Regulamentului general privind protecţia datelor, iar 57% dintre respondenţi ştiu care sunt autorităţile naţionale responsabile cu protecţia datelor. Rezultatele sondajului arată, de asemenea, că protecţia datelor reprezintă un motiv de preocupare, 62% dintre respondenţi declarându-se îngrijoraţi că nu au un control deplin asupra datelor cu caracter personal furnizate online.

„Cetăţenii europeni au devenit mai conştienţi de drepturile lor digitale, ceea ce este încurajator. Cu toate acestea, doar trei din zece europeni îşi cunosc toate noile lor drepturi în acest domeniu. Pentru întreprinderi, încrederea clienţilor este nepreţuită, iar această încredere începe în momentul în care clienţii înţeleg setările de confidenţialitate şi au încredere în ele. A lua cunoştinţă de aceste drepturi este o condiţie prealabilă pentru a vi le putea exercita. Ambele părţi au numai de câştigat dacă aplicarea normelor privind protecţia datelor devine mai clară şi mai simplă”, a declarat Andrus Ansip, vicepreşedintele responsabil cu piaţa unică digitală.

Leave A Comment

%d bloggers like this: