Senatorii au respins urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu. Liderul ALDE nu poate fi urmărit penal

June 3, 2019
310 Views

Senatul a respins luni cererea DNA de ridicare a imunității lui Călin Popescu Tăriceanu. Acesta este acuzat de luare de mită în perioada când era premier.

Au fost înregistrate 38 de voturi ”pentru”, 71 de voturi ”împotrivă” și o abținere.

Vicepreşedintele Senatului, deputatul PNL, Alina Gorghiu, a anunţat că senatorii liberali vor vota în favoarea încuviinţării începerii urmăririi penale a lui Călin Popescu-Tăriceanu, în timp ce PSD şi ALDE, care deţin majoritatea în Senat, vor vota împotrivă.

Coaliția PSD-ALDE are 81 de senatori, în timp ce opoziția doar 38.

Cererea procurorilor s-a aflat pe masa parlamentarilor încă din luna noiembrie, iar săptămâna trecută aleșii din comisia juridică au luat-o în discuție și au încuviințat începerea urmăririi penale.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a susţinut, la dezbaterile din plen, că anchetarea sa reprezintă un caz de retorsiune politică. Tăriceanu a invocat o recomandare a Comisiei de la Veneţia.

Liderul ALDE a acuzat DNA că a vrea să înceapă urmărirea penală pe numele său pentru că a criticat protocoalele secrete între DNA şi SRI, din cauza modificării legilor justiţiei şi înfiinţării Secţiei speciale de investigare a magistraţilor.

Călin Popescu Tăriceanu a dat exemplu de demnitari trimişi în judecată de DNA, dar achitaţi, în primă instanţă sau definitiv, cum sunt Toni Greblă, Victor Ponta, Dan Radu Ruşanu, Tiberiu Niţu, Teodor Atanasiu.

În raport, Comisia juridică explică durata de analiză prelungită, de aproximtiv şase luni, prin faptul că cele 18.755 de file cuprinse în cele 73 de volume “nu au fost opisate”.

Biroul permanent al Senatului a decis includerea pe ordinea de zi a plenului de luni a raportului Comisiei juridice privind  soliciatrea DNA de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul preşedintelui forului legislativ, Călin Popescu-Tăriceanu.

Tăriceanu a fost acuzat de procurorii DNA că în perioada când a fost premier ar fi primit din partea unei firme austriece aproximativ 800.000 de dolari, bani pe care i-ar fi folosit în campania electorală. În schimbul acestor bani, Tăriceanu ar fi promovat în Guvern acte favorabile firmei austriece.

Cererea procurorilor este pe masa senatorilor încă din noiembrie 2018, iar Viorica Dăncilă a afirmat recent că toate modificările legislative privind justiția vor înceta și că nu va mai promova în funcții publice oameni acuzați de corupție.

Leave A Comment

%d bloggers like this: