Mai multe ONG-uri cer, printr-o SCRISOARE DESCHISĂ, punerea în practică a rezultatelor referendumului din 26 mai

May 30, 2019
175 Views

Mai multe ONG-uri cer, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui şi partidelor, punerea în practică a rezultatelor referendumului din 26 mai şi modificări precum votul din Diaspora şi demiterea ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu.

“Noi considerăm că pe 26 mai 2019 poporul a exprimat foarte clar ce doreşte în privinţa justiţiei şi a statului de drept. S-au exprimat în acest sens atât susţinătorii partidelor de opoziţie, cât şi votanţii partidelor care au dat majoritatea parlamentară actuală. În acest moment este rândul clasei politice să înţeleagă dorinţa extinsă a poporului, să înţeleagă că este solicitată să pună această voinţă în fapt de îndată şi în totalitate prin măsuri clare şi concrete”, se arată în scrisoarea deschisă.

“Dorim să evităm ca acest referendum consultativ să aibă soarta altui referendum care nu a fost niciodată pus în aplicare, deşi populaţia s-a exprimat covârşitor în favoarea lui. Prin urmare, noi, semnatarii acestei scrisori, solicităm de îndată partidelor politice să ia măsuri concrete în sesiunea parlamentară actuală, pentru a respecta voinţa poporului. Parlamentul României, în calitate de organism legislativ, trebuie să pună în operă voinţa exprimată clar de cei peste 6.4 milioane de cetăţeni cu drept de vot.

Organizaţiile neguvernamentale şi grupurile civice semnatare solicită:

1) Punerea în practică a rezultatelor referendumului din 26 mai

2) Măsuri de lărgire a accesului la vot pentru romanii de pretutindeni şi sancţionarea responsabililor pentru blocarea accesului la vot a romanilor din diaspora

3) Măsuri de protejare şi întărire a libertăţilor de exprimare şi de asociere şi sancţionarea responsabililor morali pentru îngrădirea acestor libertăţi în ultimii doi ani şi jumătate.