Evenimente cultural-educative, la finalul săptămânii, organizate în parteneriat cu CJCPCT Cluj

May 30, 2019
1,304 Views

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean Cluj, susține în acest sfârșit de săptămână o serie de evenimente cultural-tradiționale, destinate copiilor și tinerilor.
Astfel, la Bonţida, în perioada 31 mai – 1 iunie 2019, va avea loc cea de-a XVII – a ediție a Festivalului – concurs de folclor „Flori de mai”. Tot la Castelul Banffy, instituția clujeană, parteneră a manifestării Weekend la Castel, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania/ TIFF 2019, organizează ateliere de meșteșuguri pentru copii. De astfel de ateliere se vor putea bucura la finalul săptămânii și copiii din Cluj-Napoca. Asociația Meșterilor Populari Clujeni, împreună cu elevii participanți la Olimpiada meșteșugurilor artistice, faza județeană, vor face diverse demonstrații de olărit, țesut, cusut, pictură de icoane pe sticlă etc., în Piața Avram Iancu din oraș. Și cea de-a V-a ediție a Festivalului de folclor „Întoarcerea la tradiții” se va desfășura vineri, 31 mai 2019, la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceau” din Cluj-Napoca, iar la Turda, sute de elevi și profesori din 11 județe ale țării, vor lua pate la Festivalul Bunătăţilor Tradiționale.

Elevi din toată țara, așteptați la cea de-a XVII – a ediție a Festivalului- concurs de folclor „Flori de mai”
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, împreună cu Asociaţia folclorică „Izvoraşul” din Cluj-Napoca și Asociaţia Folclorică „Codrişorul” Bonţida, organizează în perioada 31 mai – 1 iunie 2019, cea de-a XVII – a ediție a Festivalului – concurs de folclor „Flori de mai”. Concursul este destinat elevilor de liceu și are ca scop descoperirea şi cultivarea valorilor folclorice autentice, prin însuşirea deprinderilor artistice adecvate, în vederea promovării şi conservării cântecului şi jocului popular, a obiceiurilor şi tradiţiilor din zona de provenienţă. Competiția se desfăşoară pe mai mai multe secţiuni: dans popular tradiţional/jocul la şură, prezentat în cadrul unui obicei folcloric, dans folcloric coregrafic, soliști vocali şi instrumentiști. În festival, la secţiunile solişti vocali şi instrumentişti, s-au putut înscrie și elevii de gimnaziu, clasa a VIII-a.
Festivalul se va desfășura la Căminul Cultural din localitatea Bonțida, județul Cluj, și va debuta vineri, 31 mai 2019. De la ora 11.00 vor evolua în concurs soliştii vocali şi instrumentişti, acompaniați de un grup instrumental din cadrul Orchestrei „Cununa Transilvană” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. Pe parcursul zilei va avea loc și o expoziţie de fotografie veche, prezentări de costume populare, eseuri, poezii, lucrări sau proiecte cu tema „Folclorul – identitate națională”, în holul Primăriei comunei Bonţida.
De asemenea, de la ora 18.00, se va desfășura spectacolul folcloric „De dragul prieteniei” – De la tineri, pentru tineri.
Sâmbătă, 1 iunie 2019, de la ora 10.00, vor concura cei înscriși la secțiunile joc popular tradiţional/jocul la şură și joc popular coregrafic. În aceeași zi, de la ora 13.00, va avea loc Gala de premiere a formaţiilor şi soliştilor participanţi.
Juriul festivalului este alcătuit din personalităţi şi specialişti în domeniu, recunoscuţi la nivel local şi naţional. Se vor acorda premii şi diplome pentru locurile I, II, III şi menţiuni pentru fiecare secţiune, precum şi premii speciale oferite de parteneri şi sponsori.

Ateliere de meșteșuguri la Bonțida, în cadrul TIFF
Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj este partener al manifestării Weekend la Castel, în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania/ TIFF 2019. Astfel, organizează, pe timp de zi, ateliere de meșteșuguri pentru toți copiii care vor fi prezenți sâmbătă și duminică, 1-2 iunie 2019, la Castelul Banffy din Bonțida.
În acest an au fost pregătite următoarele ateliere:
Atelierul fanteziei, în cadrul căruia vor meșteșugi împreună, cei mici și cei mari, podoabe din mărgeluțe, măști tradiționale, și vor colora figurine din gips.
Modelaj pentru copii, un prilej de bucurii, unde se vor realiza reliefuri decorative cu diferite tematici, iar rezultatele worshop-ului pot fi luate acasă .
Atelierul micilor pielari și pictori, unde vor fi create brățări din piele, care vor putea fi pictate și colorate.
Cu sprijinul președintelui Asociației Meșterilor Populari Clujeni, doamna Viorica Ciobanu, vor fi prezenți trei meșteri populari: Daniela Katona, Ovidiu Guleș și Andra Sally, care vor lucra împreună cu cei mici și le vor insufla dragostea pentru valorile culturii tradiționale românești. Totodată, scopul activității este acela de a dezvolta creativitatea și a trezi interesul copiilor să învețe și să practice meșteșugurile, într-un mod atractiv.
La Atelierele de Meșteșuguri Tradiționale, care se desfășoară în mod gratuit, participă copii proveniți din medii defavorizate, dar sunt așteptați toți părinții doritori, împreună cu copiii lor.

Ateliere de meșteșuguri tradiționale în Piața Avram Iancu
Și în Piața Avram Iancu Cluj-Napoca, împreună cu Asociația Meșterilor Populari Clujeni, Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj organizează sâmbătă și duminică, 1-2 iunie 2019, o serie de ateliere de meșteșuguri tradiționale. Alături meșterii populari clujeni vor fi prezenți și elevii participanți la Olimpiada ,,Meșteșuguri Artistice Tradiționale” – faza județeană. Aceștia vor picta icoane pe sticlă, vor realiza podoabe din mărgele și costume populare. De asemenea, vor țese, coase și vor încondeia ouă.

Festivalul de folclor „Întoarcerea la tradiții”, la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceau” din Cluj-Napoca
Cea de-a V-a ediție a Festivalului de folclor „Întoarcerea la tradiții” se va desfășura vineri, 31 mai 2019, la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceau” din Cluj-Napoca. La manifestarea organizată în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, participă elevi și cadre didactice din 12 județe.
Festivalul își propune să trezească interesul elevilor pentru tradiție și folclor. Astfel că, în ediția din acest an, organizatorii s-au gândit să cuprindă toate zonele folclorice ale țării. În acest scop au fost atrase în proiect, pe lângă școlile din Transilvania, și altele din Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova. În același timp vor fi prezenți și elevi din cadrul minorităților: rromi, maghiari, sași, aromâni. greci etc.
Alături de cei 200 de elevi din clasele pregătitoare și până la – a VIII-a de la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Cluj-Napoca, vor fi prezenți elevi cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani din județele: Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Dolj, Vâlcea, Mureș, Bihor, Caraș-Severin, Tulcea, Neamț, Gorj și Ilfov. Din județul Cluj vor participa școlile: Liceul Tehnologic „Ștefan Pascu” Apahida, Colegiul „Anghel Saligny” și Școala Gimnazială „Ady Endre” Sâncraiu, jud. Cluj. De asemenea: Școala Gimnazială Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud, Liceul Tehnologic ,,Ioan Pop Reteganu”, com. Căianu-Mic, jud. Bistrița-Năsăud, Liceul cu program sportiv „Mircea Eliade” București, Liceul Teoretic „Henri Coandă” Craiova, jud. Dolj, Liceul Tehnologic Topolog, jud. Tulcea, Liceul cu program sportiv din Piatra Neamț, jud. Neamț, Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Huși, jud. Vaslui, Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” -Teregova jud. Caraș-Severin, Ansamblul folcloric „Tradiții Uiorene” Ocna-Mureș, jud. Mureș, Școala Gimnazială „Săliște de Vașcău”, com. Cristiorul de Jos, jud. Bihor, Școala Gimnazială Mălaia jud. Vâlcea, Școala Gimnazială „Mircea Eliade” Satu Mare și Liceul Tehnologic „Samuil Micu” Sărmașu, jud. Mureș.
Manifestarea va debuta la ora 11.00, în Sala festivă a Școlii Gimnaziale „Ion Agârbiceanu”. În deschidere, Mariana Morcan, solistă profesionistă în cadrul Orchestrei „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, va susține un microrecital de muzică populară. Apoi, în fața reprezentanților Inspectoratului Județean Cluj, dar și ai comunității locale, etnologi, reprezentanți ai Institutului Arhiva de Folclor a Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, elevi de la fiecare școală participantă vor prezenta cântece și dansuri din zona de proveniență.
Înaintea spectacolului, invitații vor vizita expoziția de fotografie, pictura și artă tradițională, organizată, ca urmare, a celorlalte activități din cadrul acestui proiect. Este vorba despre prezentare și descriere a portului popular, discuții despre obiceiurile din lumea satului, întâlniri cu interpreți de muzică populară și încondeiatul ouălor.

Sute de elevi și profesori din 11 județe ale țării, la Festivalul Bunătăţilor Tradiționale de la Turda
Sute de elevi, însoțiți de părinți şi cadre didactice, din aproape 35 de şcoli din 11 județe ale țării, participă vineri, 31 mai 2019, la Festivalul Bunătăţilor Tradiționale de la Turda. Manifestarea, aflată la cea de-a VII-a ediție, este organizată Colegiul ,,Emil Negruțiu” din Turda, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local al municipiului Turda, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Festivalul va debuta la ora 10.00, la Colegiul ,,Emil Negruțiu”, cu primirea invitaților, dar și cu o paradă, după care tinerii ce vin de la școli din județele Cluj, Mureș, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Neamț, Vaslui, Ilfov, Caraș-Severin, Teleorman, Olt și Gorj se vor întrece în cadrul mai multor secțiuni.
Astfel, în cadrul secțiunii creație literar-istorică, vor prezenta, în format video, monografiile localităţilor de provenienţă, iar în cadrul secțiunii creație artistică va fi parada şi prezentarea costumelor populare tradiţionale, parada cailor – cai de frumuseţe, organizarea unor expoziții de fotografie cu imagini relevante din zona școlilor prezente și a unor expoziţii – ateliere meşteşugăreşti cu ornamente, obiecte din lut și lemn, sculpturi, picturi pe sticlă sau lemn, ţesături, cusături etc.
De asemenea, la secțiunea creație artă culinară vor fi amplasate standuri cu produse tradiţionale agroalimentare naturale şi/sau conservate, iar elevii și părinții de la școala gazdă vor găti preparate tradiționale în aer liber. La secțiunea creație folclorică, tinerii vor interpreta cântece populare și vor prezenta dansuri tradiționale din zona de proveniență. La finalul competiției, un juriu de specialitate, din care fac parte și angajați ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, va desemna câștigătorii la toate secțiunile, care vor primi premii și diplome.
Manifestarea va continua cu un spectacol folcloric, susținut de interpreți locali și invitați: Ana Georgeta Balla și Narcisa Balla, Eugenia Corpodean Ciceu, Dolfina Aștilean, Maria Roșu, Cornel Ionuț Ciubotaru, Maria Bratiș, Daniela Crișan, Mihai Papariga, Felicia Tout, Mihaela Toșa, Diana Beldean, Bianca Cionca, Nicoleta Hădărean, Sorin Ionel Brăileanu, Florina Trif și Marian Anca. Întregul eveniment va fi prezentat de coordonatorul proiectului, profesorul Sorin Ionel Brăileanu, alături de Felicia Tout. Potrivit organizatorilor, Festivalul Bunătăţilor Tradiționale de la Turda are ca scop dezvoltarea interesului elevilor din învățământul preuniversitar pentru cunoașterea, păstrarea și transmiterea portului popular, a tradițiilor și obiceiurilor specifice locale și dezvoltarea dragostei pentru valorile românești.

Leave A Comment

%d bloggers like this: