Update (Dragnea a ajuns la Rahova).Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni cu executare

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv luni la 3 ani și 6 luni de Înalta Curte în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Decizia, luată de 4 din 5 judecători.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis menţinerea deciziei de condamnare de pe fond, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare în cazul preşedintelui PSD Liviu Dragnea, acuzat de instigare la abuz în serviciu.

Este a doua condamnare definitivă a lui Dragnea după cea de la referendum.

Şi fostul director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, Floarea Alesu, a rămas cu condamnarea din prima instanţă, de 3 ani, 7 luni şi 20 de zile de închisoare cu executare.

În dosar, judecătorii au mai decis condamnarea Olguţei Şefu, la data faptelor director executiv adjunct al D.G.A.S.P.C. Teleorman, la un an de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual şi achitarea pentru abuz in serviciu, achitarea lui Valentina Marica, fost şef al Complexului de recuperare, pentru abuz în serviciu, condamnarea lui Constantin Balaban, la data faptei şef al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei, la un an cu suspendare pentru fals intelectual şi achitarea pentru abuz în serviciu, condamnarea lui Gheorge Nicuşor, fost şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare, la 3 luni cu suspendare pentru fals intelectual şi achitarea pentru abuz în serviciu, condamnarea Adrianei Botorogeanu, la data faptelor funcţionari publici în cadrul D.G.A.S.P.C.

Teleorman, la doi ani de închisoare cu suspendare, condamnarea Rodicăi Miloş, la data faptelor funcţionar public în cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman, la 3 ani cu suspendare, dar şi condamnarea lui Ionel Marineci, fost şef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului şi familiei, la 3 ani cu suspendare.

În cazul fostei soţii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, magistraţii au dispus achitarea pentru abuz în serviciu după ce pe fond judecătorii au hotărât încetarea procesului penal.

Hotărârile în dosar au fost luate cu 4 voturi ”pentru” şi 1 vot ”împotrivă”, un judecător opinând separat că se impune rejudecarea procesului.

“Opinie separată: În sensul admiterii apelurilor declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi inculpaţii Alesu Floarea, Balaban Constantin Claudiu, Botorogeanu Adriana, Dragnea Nicolae Liviu, Gheorghe Nicuşor, Marica Valentina-Mirela, Marineci Ionel, Miloş (fostă Ogrinja, fostă Drăghici) Rodica, Şefu Olguţa împotriva sentinţei penale nr. 377 din data de 21 iunie 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr.2628/1/2016, extinderii efectelor apelurilor inculpaţilor şi cu privire la inculpaţii Prodana (fostă Dragnea) Bombonica şi Stoica Anisa Niculina şi desfiinţării sentinţei penale apelate, integral, şi trimiterii cauzei la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru rejudecare de către un complet specializat, conform dispoziţiilor art.29 din Legea nr.78/2000”, se arată în minuta instanţei.

Decizia magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) este definitivă

17:20 Liviu Dragnea a ajuns la Rahova, unde a fost aşteptat de mai mulţi cetăţeni care l-au fluierat. “Gata, s-a terminat. S-a închis uşa dreptăţii!”, a spus unul dintre ei.

17:13 Liviu Dragnea se îndreaptă într-un Duster spre Penitenciarul Rahova.

16:43 O altă maşină a ieşit din reşedinţa lui Liviu Dragnea. Cum jurnaliştii aflaţi la faţa locului nu au reuşit să-l vadă nu se ştie exact dacă liderul PSD se afla în prima, care e maşina sa personală sau în cea de-a doua maşină.

Liviu Dragnea se poate preda la orice secţie de poliţie din Capitală.

Mașina în care s-ar afla Liviu Dragnea e urmărită de jurnaliști. La un semafor, mai mulți  bărbați au arătat semne obscene către mașină.

16:36 Avocatul Toni Neacșu, care a reprezentat-o în acest dosar pe Olguța Șefu, fost director executiv al Direcției pentru Protecția Copilului Teleorman, a declarat pentru HotNews.ro că o eventuală decizie favorabilă a Curții Constituționale nu va avea niciun efect în cazul lui Liviu Dragnea, pentru că este închisă orice cale de atac.
“Teoretic, ar putea avea deschisă doar o cale la CEDO, unde s-ar putea invoca încălcarea dreptului la un proces echitabil”, a explicat avocatul.

16:19 “La puşcărie, la puşcărie”, “PSD, ciuma roşie!”, “la puşcărie, hoţule!”, strigă oamenii către maşina cu care Liviu Dragnea a părăsit reşedinţa pentru a se duce la poliţie.

16:08 Mai mulţi oameni s-au strâns la reşedinţa lui Liviu Dragnea.

16:07 Dragnea va fi dus la Poliţia Capitalei şi apoi la Penitenciarul Rahova, unde va sta în carantină, timp de 21 de zile.

16:00 Mandatul de executare a pedepsei a ajuns de la ICCJ la poliţie.

Întrebat duminică seara dacă are bagajele făcute, Dragnea a replicat: ”E un spectacol prost, foarte prost.N-am niciun bagaj făcut”.

***

Dragnea se află acasă, acolo, unde se afla şi în momentul primirii sentinţei. El va fi încarcerat astăzi.

***

Procesul a început în 2016, iar Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA.

Pe 21 iunie, ICCJ l-a condamnat pe Liviu Dragnea la trei ani și șase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman a unor persoane care, de fapt, au lucrat la filiala județeană a PSD.

El a fost condamnat pentru instigare de abuz în serviciu și a fost achitat pentru instigare la fals intelectual.

De asemenea, în primă instanță ICCJ a anulat suspendarea executării pedepsei primite în Dosarul ”Referendumul”, astfel că cele două pedepse s-au contopit.

Lupta lui Dragnea pentru a scăpa de condamnare a început la finalul anului 2018, când a contestat, prin Guvern, completul de cinci judecători la care a fost repartizat în apelul din dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Portecția Copilului Teleorman. Astfel, avocatul lui Dragnea a cerut modificarea completului care a fost tras la sorți după decizia CCR, acuzând formarea ilegală a acestuia.

Pe 7 noimebrie, CCR a decis că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi ICCJ pe tema constituirii completurilor de cinci judecători.

Noua lege 304/2004, modificată de PSD-ALDE în Parlament, prevede că cele două compleuri de cinci judecători de la ICCJ se compun prin tragerea la sorți a tuturor membrilor la începutul fiecărui an. Anterior, legea prevedea că președintele și vicepreședintele ICCJ sunt membri de drept, iar restul membrilor erau desemnați prin tragerea la sorți, tot la începutul anului.

La o zi după decizia Curții, pe 8 noiembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a anunțat că va trage la sorți desenarea membirlor completurilor de cinci judecători. Tragerea la sorţi a fost realizată de preşedintele Instanţei supreme, Cristina Tarcea, în prezenţa celor doi vicepreşedinţi.

Ulterior, Florin Iordache, în calitate de președinte interimar al Camerei Deputaților, a sesizat în martie Curtea Constituțională pentru a invoca un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție, susținând că toate procesele de corupție din prima instanță de la Curtea Supremă ar fi trebuit judecate de completuri specializate în fapte de corupție.

O hotărâre favorabilă a CCR îl putea scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare în procesul angajărilor fictive. Lipsa completului specializat a fost, de altfel, invocată și de avocații liderului PSD, care au cerut desființarea sentinței de condamnare și rejudecarea cauzei de către un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție.

Liviu Dragnea nu s-a prezentat pe 20 mai la proces, el fiind reprezentat de doi avocaţi – Flavia Teodosiu şi Marian Nazat. Iniţial, avocaţii lui Dragnea au solicitat amânarea procesului după 5 iunie, când  CCR urma sa ia o decize la  constituirea completurilor de 3 judecatori la ICCJ. De asemenea, avocaţii au ridicat mai multe cereri şi excepţii, inclusiv de sesizare a Curţii Constituţionale.

Leave A Comment

%d bloggers like this: