Constantin Chiriac : FITS 2019 inseamna 540 de evenimente, 3300 de artisti din 73 de tari si aproximativ 70000 de spectatori pe zi

May 26, 2019
404 Views

Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, care va avea loc în perioada 14-23 iunie, aduce 540 de evenimente, susţinute de 3.300 de artişti din 73 de ţări, care vor juca în 75 de spaţii, cu aproximativ 70.000 de spectatori pe zi, a declarat Constantin Chiriac, preşedintele FITS, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute joi, la sediul ARCUB din Bucureşti.

“A 26-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu aduce la Sibiu şi în alte oraşe ale României din împrejurimi – Bucureşti, Cluj, Mediaş, în cetăţile transilvane (jucăm în 21 de biserici de rit diferite) – 540 de evenimente. Sunt 3.300 de artişti care vin din 73 de ţări şi care joacă în 75 de spaţii de joc cu aproximativ 70.000 de spectatori pe zi. Aceste cifre poziţionează festivalul pe primul loc în lume ca festival unic. Spun asta pentru că trebuie făcută precizarea că la Edinburgh, în luna august, sunt 11 festivaluri în acelaşi timp. Deci, ca festival de sine stătător, este cel mai mare din lume”, a afirmat Constantin Chiriac precizând că motto-ul ediţiei 2019 a festivalului va fi “Arta de a dărui”.

Constantin Chiriac a spus că la festival vor avea loc şi evenimente care se desfăşoară în cadrul Sezonului România-Franţa, precizând că vor fi nu mai puţin de 28 de companii şi 76 de spectacole.

El a amintit şi de Bursa de Spectacole de la Sibiu care este în parteneriat cu burse din Europa, Asia, Australia, America, America Centrală şi de Sud, Africa.

“Am preferat să facem Bursa de Spectacole de la Sibiu, care este singura bursă de spectacole din România, autorizată juridic şi care reprezintă ceea ce înseamnă piaţa de desfacere, limbajul de care produsul cultural are nevoie la nivelul României şi al lumii. Suntem în parteneriat cu toate marile burse de spectacole din Europa, din Asia, din Australia, din America, din America Centrală şi de Sud, din Africa. (…) Există un program special numit Speed networking în care orice artist, orice director de instituţie de spectacole, orice dornic de a intra în legătură cu unul din personajele care se prezintă la Bursa de Spectacole trebuie să se înscrie şi are şansa să aibă dialog zece minute cu personalităţile care ei şi le aleg. Este, cred eu, cea mai democratică formă de a dărui şanse artiştilor din România să poată să-şi promoveze creativitatea”, a mai spus Chiriac.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: