Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Radio Renașterea, organizează marți, 21 mai 2019, de la ora 18.00, Spectacolul folcloric ,,Reîntoarcerea la tradiții”, cu prilejul „Anului Omagial al satului românesc” și împlinirii a 20 de ani de la înființarea radio Renașterea. Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, unde cântăreți din toată Transilvania, alături de ansambluri folclorice și grupuri tradiționale vor prezenta cântece, jocuri și tradiții din satul românesc.
Vor evolua: Oana Carmen Bozga, Raul Oltean, Anca Branea, Ovidiu Homorodean, Anuța Motofelea, Viorel Pop și Codruța Rodean, alături de Alexandru Pugna, Ionuț Fulea și Sava Negrean Brudașcu, acompaniați de Orchestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteș.
Un obicei de nuntă din satul tradițional va fi prezentat în fața publicului de Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, județul Cluj, coordonat de prof. Florina Varadi și preotul Marian Văcariu.
Pe scenă vor urca și membrii Ansamblului de Muzică Tradițională Românească „Icoane”, al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, instructor lect. univ. dr. Alina Stan, coordonator prof. univ. dr. Ioan Bocşa, ansamblu ce a luat fiinţă în anul 1995 din dorinţa de a reînvia şi promova valorile spirituale tradiţionale româneşti, constituind în acest sens un model la nivel naţional.
În cadrul spectacolului va prezenta momente deosebite de joc popular și obiceiuri Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” din Baia Mare, dirijor Eduard Albina, coregraf Emil Miheț, director Iuliana Dăncuș, ansamblu care a aniversat recent 60 de ani de existență. Le vor fi alături interpreții: Andreea Ghițiu, Ionuț Sima și Angela Buciu.