CandidaÈ›ii cu vârste de peste 45 de ani își găsesc tot mai greu locul pe o piață a muncii din ce în ce mai competitivă, în care tinereÈ›ea e percepută ca un sinoÂnim al performanÈ›ei È™i al inovaÈ›iei.
PiaÈ›a muncii din România traversează o criză serioasă, iar lipsa de personal calificat e resimÈ›ită acut în toate domeniile. Angajatorii, pe de o parte, se plâng că nu găsesc oameni care să le ocupe locurile de muncă puse la bătaie, în timp ce candiÂdaÈ›ilor la un post, odată ce înaintează în vârstă, le este tot mai greu să treacă de un interviu de angajare.
Statistica arată că, la nivel global, RoÂmâÂnia se situează pe locul al doilea în ceea ce priveÈ™te deficitul de talente, iar 81% din companii au dificultăți în a găsi candidaÈ›i.
Pe plan local, numărul de È™omeri înreÂgistraÈ›i este de aproximativ 400.000, în condiÈ›iile în care peste un milion de persoane de vârstă activă nu sunt implicate oficial în niciun fel de activitate econoÂmică, relevă datele unui studiu realizat recent de PwC România.
JUNIORI VS SENIORI. Aparent paradoxal, există aÈ™adar două tabere – una a comÂpaniilor care caută angajaÈ›i cu expeÂriență, dar care nu găsesc candidaÈ›i, È™i alta a candidaÈ›ilor cu vechime care caută un loc de muncă, dar care nu corespund criteriilor de angajare. Pentru că discriminarea pe criterii de vârstă rămâne frecÂvent întâlnită, atât în ceea ce-i priveÈ™te pe tineri, cărora li se cere o experiență imÂposibilă, pentru că nu au avut timpul necesar să o acumuÂleze, cât È™i pe cei în vârstă de peste 45 de ani care È™i-au pierdut locul de muncă È™i sunt în căutarea unor noi provocări. „Companiile nu angaÂjează oameni cu exÂpeÂriență penÂtru că vor să facă economie de costuri, angajatorii nu investesc în reconversia proÂfesională, nu gândesc pe termen lung în goana după candidaÈ›i noi sau nu acordă atenÈ›ie angaÂjaÈ›ilor cu veÂchime“, explică Alina Anghel, proprietara a The Basics Agency È™i cofondatoare a coÂmuÂnității Great HRs.
ÃŽn timp ce seniorul aduce un grad de experiență È™i de stabilitate în companie, juniorul este dornic să înveÈ›e, să se afirÂme, este curios È™i dinamic, spune È™i Dan Cătană, HR business partner la Connections România. „Un senior aduce în mod categoric plusvaloare în cadrul unei echipe prin faptul că poate insufla valori precum încredere, responsabilitate, stabilitate È™i maturitate“, explică el. Doar că un astfel de candidat are de regulă È™i preÂtenÈ›ii salariale mai mari È™i este respins frecÂvent la interviuri pe motive-È™ablon, cum ar fi dificultatea în a se adapta sau suÂpracalificarea pe post.
…