Producătorii de telefoane mobile sunt obligaţi să importe telefoane cu opţiune de primire a mesajelor RO-ALERT deja activată

May 12, 2019
296 Views

După intrarea în vigoare a OUG privind sistemul RO-ALERT, producătorii şi importatorii de telefoane mobile au termen 6 luni să îşi epuizeze stocurile şi să introducă pe piaţă dispozitive cu opţiunea de trimitere a mesajelor activată, este concluzia dezbaterii de vineri de la centrul cultural MAI.

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), împreună cu reprezentanţi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), ai Autorităţii Naţionale pentru Administrarea şi Reglementarea în Comunicaţii (ANCOM), ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi operatori de telefonie mobilă din România au discutat, vineri, pe marginea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind operarea Sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă „RO-ALERT”, lansat în dezbatere publică.

Una dintre problemele dezbătute a fost cea referitoare la telefoanele mobile comercializate pe piaţa din România care, la aceast moment, nu primesc în totalitate mesajele de alertare a populaţiei tip RO-ALERT din pricina faptului că opţiunea nu este activată.

Raed Arafat a cerut atât producătorilor, cât şi importatorilor să îşi epuizeze stocurile de terminale mobile astfel încât, după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, toate telefoanele comercializate către populaţie să aibă activată automat opţiunea de primire a mesajelor.

“Se vând până la epuizarea lor. Ideea este că ce importă după – după ce sunt preveniţi şi producătorii – să fie activate când intră în România. Asta este discuţia pe care am căzut de acord. S-au cerut şase luni şi suntem de acord să se adapteze producătorii în acest sens pentru că toţi producătorii trimit telefoanele activate chiar dacă au sistemul în ele şi atunci pentru a se adapta şi telefonul să fie activat când intră în România, lăsăm un termen de şase luni”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI.

În cadrul dezbaterii publice, şeful DSU a atras atenţia că pentru a beneficia de sistemul RO-ALERT, abonaţii reţelelor de telefonie mobilă nu au nevoie de un terminal tip smartphone. Precizarea a fost necesară în contextul în care un segment important de populaţie nu îşi permite un telefon de ultimă generaţie sau nu este obişnuită cu un astfel de telefon mobil.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: