Piata romaneasca a bunurilor de folosinta indelungata a marcat o scadere de aproape 2% in primul trimestru (studiu)

May 9, 2019
413 Views

Piaţa românească a bunurilor de folosinţă îndelungată, cu o valoare de 700 milioane de euro, a marcat o scădere de aproape 2% în primul trimestru din 2019, faţă de primele trei luni ale anului trecut, conform rezultatelor GfK TEMAX pentru România.

Mai multe categorii au contribuit la această evoluţie, dar cele mai importante scăderi au venit din telecom şi IT, sectoare responsabile de 43%, respectiv, 14% din valoarea totală a pieţei în T1 2019.

Conform studiului, sectorul telecom a scăzut cu 4.5%, până la 301 milioane de euro, iar electronicele, cu o importanţă de 15% în valoarea totală, au intrat şi ele în teritoriul negativ, cu un declin de aproape 1 procent, până la 106 milioane de euro.

Vânzările de electrocasnice mari (18% din valoarea pieţei) au crescut cu peste 11%, până la 128 milioane de euro. La electrocasnicele mici (7% din valoarea totală) vânzările s-au majorat cu aproape 4%, până la 52 milioane de euro. Sectorul IT a totalizat 101 milioane de euro în acest prim trimestru, cu aproape 10% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Echipamentele de birou şi aparatele foto, fiecare reprezentând aproape 1% din piaţa totală, au marcat evoluţii negative de -4,5% (până la 8 milioane de euro), respectiv, mai mult de -11% (până la 4 milioane de euro).

Potrivit comunicatului, piaţa de telecom include telefoane mobile şi smart, phablete (telefoane smart cu ecrane mai mari de 5.6 inch), căşti pentru telefoane şi core wearables, precum ceasuri smart, Fitbit.

Categoria care marchează evoluţia negativă a întregului sector este cea a telefoanelor mobile care îşi diminuează valoarea cu mare viteză. O scădere de peste 74% faţă de trimestrul similar din 2018 a adus vânzările la 53 milioane de euro. Ascensiunea phabletelor nu a reuşit să compenseze tendinţa, chiar dacă rata de creştere a acestora a fost de peste 146%, până la o valoare de 231 milioane de euro. Căştile au marcat, de asemenea, o evoluţie bună, peste 17%, până la 8 milioane de euro, în timp ce vânzările de core wearables s-au majorat cu peste 52%, tot până la 8 milioane de euro.

În sectorul electrocasnicelor mari, uscătoarele de rufe sunt cele care continuă evoluţia foarte bună de anul trecut. În T1, categoria a crescut cu aproape 35%, până la 3 milioane de euro. Deşi este o categorie mică, aceasta va urma trendinţa de creştere remarcată la nivel european. Frigiderele, a doua mare categorie ca evoluţie din acest sector, şi-au majorat vânzările cu 15,5%, atingând 32 milioane de euro. Urmează congelatoarele, cu o creştere de peste 14%, dar cu doar 5 milioane de euro în valoare absolută.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: