Regizorul Michel Gondry, câștigătorul unui Oscar, invitat special la TIFF 2019

April 27, 2019
420 Views

Cinematografia franceză cucerește cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca). Invitat special în acest an, Michel Gondry va fi prezentat publicului printr-o retrospectivă completă care include cele 12 lungmetraje semnate de unul dintre cei mai originali și inventivi cineaști. Celebrul regizor va fi prezent la Cluj și pentru a inaugura Uzina Filmelor de Amatori, al cărei concept îi aparține, într-un eveniment special ce va avea loc în 31 mai.
După 60 de ani în care a marcat cinema-ul francez, regretata regizoare Agnès Varda, recent dispărută dintre noi, va fi omagiată în cadrul secțiunii 3 x 3, o șansă de a o redescoperi pe ,,mama Noului Val Francez’’.

Un omagiu adus reginei cinematografiei franceze, scurta selecție de filme proiectate anul acesta la TIFF în cadrul secțiunii 3×3 evocă stilul inconfundabil al legendarei Agnès Varda. În cei 60 de ani de carieră, Varda a alternat între ficțiune și documentar, păstrând, în același timp, o viziune cinematografică unică. Un simbol inegalabil al Noului Val Francez, artista a primit de-a lungul timpului numeroase distincții de onoare la cele mai importante evenimente cinematografice din lume: César (1997), Palme d’Or la Cannes (2005), un Leopard de onoare la Locarno (2014), Berlinale Camera (2019) și a fost prima femeie regizor care a primit Premiul pentru întreaga carieră la Oscar (2017), fiind totodată și cel mai în vârstă câștigător al râvnitei statuete.

www.tiff.ro

Leave A Comment

%d bloggers like this: