Bugetul Muncipiului Cluj-Napoca, 326 mil. de euro, aprobat astăzi

April 15, 2019
504 Views

În ședința Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca desfășurată astăzi a fost aprobat bugetul orașului pentru anul în curs, în valoare de 326 milioane de euro. Primarul Emil Boc a prezentat principalele direcții de dezvoltare: consolidarea statutului de hub al inovării, oraș al calității vieții cu accent pe educație, infrastructură, mediu, sănătate, ordine și liniște publică.

Pentru prima dată vor fi alocați bani pentru cumpărarea de locuințe sociale, măsură în plus față de sprijinul acordat la plata chiriei și locuințele sociale în curs de amenajare.

Calitatea vibrantă a orașului cultural, prioritizarea educației prin burse suplimentare, infrastructură, transport la școală, dotarea cu echipamente moderne a școlilor au fost de asemenea punctate de către primar.

Sănătatea va beneficia de investiții în creștere. Pe viitor se dorește alocarea de resurse financiare și pentru amenajarea curților spitalelor, care din păcate nu sunt în proprietatea orașului.

Pe latura de infrastructură se dorește finalizarea celor 4 parkinguri în curs de amenajare, realizarea documentației pentru alte 8 parkinguri, realizarea documentației pentru Centura metropolitană, trenul metropolitan și metrou.

Totodată se dorește amenajarea spațiilor pietonale noi și achiziționarea de mijloace de transport în comun nepoluante, precum și amenajarea parcului Est, cel mai important viitor parc al orașului, alături de cele existente deja.

Va fi extins și proiectul punctor gospodărești îngropate, iar în premieră toate școlile din oraș vor avea asemenea facilități pentru ca elevii să colecteze deșeuri selectiv.

ONG-urile și sportul vor avea alocări suplimentare de fonduri în acest an.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență va fi dotat din fondurile clujenilor cu un cort de tratare simultană a mai multor persoane.

Fondurile europene constituie o importantă sursă de venit pentru bugetul local. În total Primăria Cluj-Napoca a atras fonduri europene estimate la 420 mil. de euro.

Din păcate sunt și pierderi la buget cauzate de Guvernul PSD, mai exact 20 mil. de euro în acest an, prin prevederi care nu existau în anul 2018. Dacă se calculează și fondurile pierdute anul trecut din cauza Guvernului, municipiul Cluj-Napoca a pierdut în total 36 milioane de euro.

Proiectul de buget a fost aprobat cu 20 de voturi pentru și 2 împotrivă.

Leave A Comment

%d bloggers like this: