Cerasela Libeg, expert HEPAMED – HEPAMED, un proiect pentru creșterea calității vieții bolnavilor

April 10, 2019
1,229 Views

 

  Cele mai importante schimbări, cele de profunzime, sunt cele care redefinesc perspectivele, inclusiv într-un domeniu precum sănătatea. O afirmație frecvent auzită în acțiunile derulate în Proiectul Hepamed  a fost ”Boala e formă de sănătate condiționată!”

Având ca titlu: „Optimizarea prevenției și tratamentului Hepatitelor cronice B și C prin creșterea competențelor personalului medical din România”, proiectul are perioadă de implementare intervalul 11.12.2017-10.12.2020 și vizează îmbunătățirea nivelului de pregătire al profesioniștilor din sectorul medical, astfel încât controlul bolii hepatice să devină posibil într-o măsură care să confere bolnavilor o îmbunătățire semnificativă a calității vieții.

Implementat de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca în parteneriat cu Universitatea de medicină și Farmacie ,,Iuliu Hațieganu” din  Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Brașov, Universitate ”Ovidius” din Constanța și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ș.i tropicale ” Victor Babeș” din București, HEPAMED este coordonat de Dr Doina Colcear, manager al proiectului.

Cu o valoare totală de 9.763.291,85 de lei, proiectul beneficiază de o finanțare europeană nerambursabilă în proporție de 98% prin intermediul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 4 — Incluziunea socială și combaterea sărăciei.

Circa 1200 de persoane implicate în prevenția, diagnosticul și tratamentul hepatitelor cronice HBV și HCV din regiunile Nord-Vest, Centru, Sud-Est și București-Ilfov sunt formate în cadrul acetui proiect. Este vorba de medici specialiști și rezidenți în boli infecțioase, medici specialiști – medicină de familie și  asistenți medicali.

Șase programe de formare pot fi parcurse, programe care sunt oferite gratuit, dar care sunt creditate de către Colegiul Medicilor din România: Prevenție, diagnostic, stadializare și tratament al hepatitelor virale acute și cronice B și C – actualități și noi cercetări; Prevenția transmiterii hepatitelor virale și a altor boli transmisibile prin proceduri chirurgicale; Psihoterapie pentru creșterea calității vieții persoanelor cu hepatită cronică; Vaccinare și imunizare în hepatitele virale – noi tendințe, elaborarea de strategii de creștere a gradului de complianță a populației la vaccinare, mai ales în rândul grupurilor vulnerabile și dezavantajate; Patologia secundară cronică severă: ciroză și cancer hepatic, actualități în prevenția patologiei secundare cronice; Sarcina și hepatita virală.

La finalul proiectului vor fi editate trei ghiduri de bună practică „state-of-the-art”, actualizate, câte unul pentru fiecare categorie de grup țintă.

Proiectul, aflat în derulare, are deja la activ numeroase acțiuni realizate, printre care elaborarea curriculei pentru cursurile propuse în programul de formare și realizarea cursurilor pentru medicii specialiști din regiunea NV, Centru, SE și București-Ilfov, unde au fost realizate și cursurile pentru medicii specialiști- medicină de familie si asistenți medicali.

Managerul proiectului, doamna Dr. Doina Colcear a afirmat că proiectul are ca acțiune imediată Cursurile pentru medicii specialiști-medicină de familie din regiunea NV, care se vor desfășura la  Cluj-Napoca astfel: 25 mai 2019 (Program 1), 26 mai 2019 (Program 6), 31 mai (Program 2 si 3), 1 iunie 2019 (Program 4), 2 iunie 2019 (Program 5)

Inscrierile sunt  deschise la adresa: https://hepamed.ro/wp/inscriere-cursanti-cluj/

     Locatia este : Spitalul Clinic de Boli infectioase Cluj-Napoca.

Îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor este una dintre condițiile de bază pentru a îmbunătății actul medical și, implicit, calitatea vieții celor care sunt beneficiari ai serviciilor medicale, bolnavii. Fiindcă sănătatea depinde de ceea ce oferă actul medical, în toată complexitatea sa!

 

 

 

Leave A Comment

%d bloggers like this: