Verdeţuri de primăvară care previn oxidarea ADN-ului celular şi inhibă creşterea celulelor canceroase

April 1, 2019
590 Views

Pentru a beneficia la maxim de pe urma bogăţiei de fitonutrienţi din verdeţuri este important să le consumăm cât mai aproape de momentul recoltării. O parte din compuşi, mai ales vitamina C, îşi reduc concentraţia la câteva zile după recoltare.

Sub formă de salate, în supe, ciorbe, tocăniţe, garnituri diverse, verdeţurile ar trebui incluse zilnic în meniul nostru. Cu un conţinut caloric redus, deoarece conţin doar câteva grame de glucide, beneficiul lor vine din multitudinea de substanţe bioactive pe care ni le oferă, adică vitamine, minerale, fitonutrienţi. Aceste substanţe, prezente în cantităţi mici, sau uneori foarte mici, variază enorm de la un tip de legumă la celălalt. Ele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului, precum şi în protecţia împotriva celor mai de temut boli.

Dr Elena Tănase, medic specialist în medicină internă, nutriţionist, şi lector al Fundaţiei Calea Victoriei, explică modul în care verdeţurile de primăvară previn oxidarea ADN-ului celular şi inhibă creşterea celulelor canceroase:

Frunzele, partea plantei unde compuşii benefici se găsesc într-o concentraţie mai mare

Cu cât frunza este expusă mai mult la soare, cu atât va avea nevoie de o concentraţie mai mare de antioxidanţi/pigmenţi pentru a face faţă energiei preluate, ca atare va fi mai închisă la culoare. Iar noi vom avea un beneficiu mai mare din consumul de verdeţuri cu frunza mai închisă la culoare: spanac, lobodă roşie versus verde, ştevie, urzici, partea mai verde a salatei.

Cum ne ajută aceşti compuşi antioxidanţi?

Verdeţurile previn oxidarea ADN-ului celular şi astfel scad riscul apariţiei celulelor canceroase. Au potenţial de a inhiba creşterea celulelor canceroase.Verdeţurile sunt bogate şi în vitamine din grupul B, în special vitamina B1, acid folic (spanacul este vedeta în privinţa conţinutului de acid folic), minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, iar carotenoizii sunt şi precursori de vitamina A.

Absorbţia fierului este crescută de mediul acid şi prezenţa vitaminei C

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: