Lipsa fortei de munca suficiente a afectat cu 10% profiturile companiilor din Romania (sondaj)

March 28, 2019
298 Views

Şapte din zece angajatori din România au avut profituri şi cifre de afaceri mai mici, motivele principale fiind criza de specialişti şi deficitul de forţă de muncă de pe piaţă, reiese din datele celui mai recent sondaj efectuat de BestJobs, una dintre cele mai importante platforme autohtone de recrutare online.

Conform cercetării, 44% dintre angajatori au arătat că lipsa forţei de muncă suficiente sau adecvate a afectat cu până la 10% profitul anual al companiei, în timp ce alţi 15% au spus că impactul a fost şi mai mare, de până la 20%. În acelaşi timp, 8% dintre cei intervievaţi a menţionat faptul că şi acest prag a fost depăşit, chiar peste nivelul de 30%.

Pe de altă parte, circa o treime dintre respondenţi au spus că nu au fost afectaţi, în acest sens.

Pentru a compensa deficitul de angajaţi, aproximativ o treime dintre angajatori au recrutat oameni nespecializaţi pe domeniul solicitat, dar pe care i-au instruit intern, iar alţi 13,6% au angajat mai mulţi studenţi sau au reconvertit profesional o parte dintre angajaţi, pentru a acoperi domeniul unde le lipseau specialişti, conform răspunsurilor oferite de 13,1% dintre angajatori.

Totodată, pentru 11,4%, soluţia a fost să angajeze mai mulţi oameni din împrejurimi, care fac naveta zilnic. De asemenea, aproape 9% au investit mai mult în tehnologie, pentru a înlocui resursa umană.

Din răspunsurile angajatorilor reiese faptul că, cel mai greu, se găsesc angajaţi în domeniile: producţie, vânzări, IT, inginerie, logistică, financiar-contabil şi customer service.

Nivelul de experienţă cel mai greu de recrutat este mid-level (52,5% dintre respondenţi), entry-level (27,7%) şi senior level (19,8%).

Leave A Comment

%d bloggers like this: