Centrul oraşului Cluj-Napoca va trece prin schimbări radicale, proiecte de peste 15 milioane de euro urmând să schimbe faţa oraşului. Zonele vizate în principal sunt cele din centrul istoric, iar ideile conţin soluţii moderne precum staţii de încărcare a maşinilor sau shared-space.
Străzile „uitate” ale centrului sunt readuse la viaţă printr-un proiect de 8.5 milioane de euro
Cel mai ambiţios şi costisitor proiect de modernizare a zonei centrale vizează o serie de străzi cu o istorie bogată, dar care până acum nu au fost niciodată scoase în evidenţă la adevărata valoare. Este vorba de străzile Mihail Kogălniceanu, Universităţii şi cele adiacente, care, printre altele, găzduiesc sediul central al Universităţii Babeş-Bolyai, un simbol al oraşului de pe Someş.
Proiectul are ca obiective pietonalizarea unor străzi sau reducerea traficului auto acolo unde eliminarea nu este posibilă, dar şi dezvoltarea unei reţele de trasee ciclistice care să fie „atractive şi sigure”. De altfel, peste 95% din suprafaţa totală a zonei va fi de tip „shared space”, un concept care face din stradă un spaţiu comun pentru autoturisme, biciclete şi pietoni.
În acest sens, în zona respectivă vor fi amenajate 11 parcări pentru autoturisme şi două staţii de încărcare pentru autoturismele electrice. Încurajarea ciclismului este dovedită prin faptul că pe aceste străzi vor fi amplasate 90 de locuri de parcare pentru biciclete şi cinci staţii de încărcare a bicicletelor electrice.
Decizia privind modul în care va fi amenajată zona a venit ca urmare a unui concurs de soluţii, proiectul câştigător fiind decis în toamna anului trecut.
„Strada este recuperată din nesatisfăcătorul ei statut prezent de spaţiu de tranzit, pentru o succesiune de experienţe variate, multiple. Doar trei materiale de pavaj sunt folosite într-un mod diferenţiat în funcţie de amplasament şi efectul dorit. Continuitatea spaţială este asigurată printr-o rigolă centrală, o altă referinţă la structuri istorice. Unul dintre meritele majore ale propunerii este modul de tratare a vegetaţiei existente şi propuse. Plantaţiile sunt o unealtă suplimentară pentru configurarea spaţiului urban, controlul perspectivelor şi crearea mediilor intime. Se procedează la o alegere atentă a speciilor botanice şi a locului unde se amplasează. Arborii accentuează ciclul anotimpurilor, iar iluminatul proiectat cu atenţie marchează ciclul zilelor şi al nopţilor”, au precizat arhitecţii care au selectat proiectul câştigător.
Cifrele proiectului: 25.001 mp de „shared space”, 198 mp spaţiu verde, 240 de arbori plantaţi, 11 parcări pentru autoturisme, 2 staţii încărcare autoturisme electrice, 90 parcări biciclete, 5 staţii încărcare biciclete electrice.
Strada „în oglindă” a Clujului primeşte o nouă faţă
…