Emil Boc participă la conferința COTER ce se desfășoară la Cluj-Napoca

Cluj-Napoca găzduiește în aceste zile conferința comisiei COTER din cadrul Comitetului European al Regiunilor (CoR) pe tema “Susținerea și dezvoltarea unei politici de coeziune eficiente pornind de la autoritățile locale și regionale din Uniunea Europeană”. La conferință participă primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, comisarul european pentru politica regională, Corina Crețu, vicepreședinta Consiliului Regional Nouvelle-Aquitaine și totodată președinta Comisiei COTER a CoR, Isabelle Boudineau.

Cu puțin timp înainte de încheierea mandatelor actuale ale Parlamentului European și Comisiei Europene și în contextul unor negocieri dificile privind bugetul UE de după 2020, lideri locali din întreaga Europă se reunesc la Cluj-Napoca, în 25 și 26 martie, pentru a discuta despre impactul și perspectivele politicii de coeziune a UE.

În cadrul conferinței COTER se discută despre punerea în aplicare și implementarea programelor privind politica de coeziune pentru perioada 2014-2020, pregătirea pentru noua politică de coeziune după 2020, precum și despre cele mai bune practici pentru o mai bună comunicare a realizărilor politicii de coeziune.

”Țara noastră este un beneficiar net al politicii de coeziune. În România au venit 45 de miliarde de euro de la aderare. Este o datorie să promovăm valorile europene pentru că de ele depinde soarta Europei. De aceea, avem neovie de o atitudine pro absorbție, pro fonduri europene. Politica de coeziune este o politică profundă de care depinde viitorul Europei. La Cluj-Napoca, cetățenii au văzut concret impactul politicii de coeziune. Aș insista asupra unui proiect de mare succes pentru România și pentru orașe în special: programul de reabilitare termică a blocurilor și a clădirilor publice, unde deja s-au epuizat resursele financiare și dacă, inclusiv în acest exercițiu financiar, se vor găsi mai mulți bani pentru acest program va fi o dovadă clară a faptului că Uniunea Europeană ajunge în fiecare casă. În privința Clujului, în actualul exercițiu financiar există proiecte care au fost semnate, în fază de implementare sau în faza de evaluare în valoare de 420 de milioane de euro, unde sunt incluse și cele 150 de milioane de euro pentru centura metropolitană a orașului. Pentru cetățenii Clujului, fonduri europene înseamnă creșterea calității vieții. De aceea, pe lângă componenta de inovare, ne-am concentrat pe componenta de calitate a vieții pentru a oferi cele mai bune servicii cetățenilor noștri. Din această perspectivă, ne-am concentrat pe dimensiunea nepoluantă, pe dimensiunea verde și pe mobilitatea alternativă la transportul cu autoturismul personal astfel încât să oferim o calitate mai bună a vieții cetățenilor noștri prin mai multe spații pietonale, prin mai multe piste de biciclete, prin transport ecologic. O treime din transportul public din oraș este în acest moment electric și acest proces va continua într-un ritm foarte accelerat”, a punctat primarul Emil Boc în deschiderea conferinței.

În Uniunea Europeană, politica de coeziune este principala politică europeană de investiții cu ajutorul căreia se poate realiza obiectivul din Tratatul de Aderare referitor la coeziunea economică, socială și teritorială. În acest sens, politica de coeziune are o valoare adăugată clară în ceea ce privește crearea de locuri de muncă, creșterea durabilă și o infrastructură modernă, depășirea barierelor structurale, impulsionarea capitalului uman și îmbunătățirea calității vieții pentru toți cetățenii din întreaga UE. Orașele și regiunile sunt principalii beneficiari ai politicii de coeziune a UE. Noua politică de coeziune după 2020 este, prin urmare, un aspect esențial pentru orașele și regiunile europene.

Conferința are loc în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Leave A Comment

%d bloggers like this: