Mugur, mugurel – Spectacol de muzică populară, dedicat primăverii

March 16, 2019
856 Views

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean, organizează joi, 28 martie a.c., la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, spectacolul intitulat Mugur, mugurel, eveniment ce va pune în valoare cântecele populare autentice din mai multe zone ale țării.
Jucăuși, ceterași vestiți și îndrăgiți interpreți de muzică populară vor urca pe scenă într-un spectacol de zile mari, dedicat primăverii. Vor evolua tineri instrumentiști, studenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la modulul instrument popular tradițional, coordonat de profesorul Ovidiu Barteș: Raluca Pintzoi, Valentina Iluchianu, Cristina Cosma, Vlad Blaga și Bogdan Cozac.
Pe scenă vor urca și tineri interpreți care fac parte Ansamblul de Muzică Tradițională Românească „Icoane“, din cadrul academiei clujene, coordonat de prof. univ. dr. Ioan Bocșa și lect. univ. dr. Alina Stan: Larisa Uță, Denisa Drețcanu, Iustina Horga și Ionuț Candrea.
De asemenea, vor fi prezenți și interpreți de muzică populară care aparțin mai multor generații: Denisa Perde, Alexandra Chira, Mihai Trif, Radu Lazăr, Marinela Zegrean Istici, Amalia Codorean Chindriș, Mariana Morcan și Maria Marcu.
Dansurile populare vor fi aduse în scenă de membrii Ansamblului Folcloric „Cununa Apusenilor” al Casei de Cultură „Dumitru Sopon” din Gilău, director artistic Marcela Câmpean, instructori Ciprian și Nicoleta Mureșan, ansamblu care în anul 2012 a câștigat trofeul Festivalului internațional de tradiții și obiceiuri populare din Wisla, Polonia.
Invitații speciali ai evenimentului sunt îndrăgitul interpret de muzică populară din Satu Mare, Petrică Mureșan, alături de formația instrumentală „Zorile” din comuna Mociu, primaș Ţuli Carol –„Stângaciu”, instrumentiști din vatra satului care păstrează melodiile învățate din generație în generație și care au câștigat, în decursul timpului, numeroase premii la competițiile naționale. De asemenea, această formație instrumentală este deținătoare a titlului „Tezaure Umane Vii”, o inițiativă UNESCO, decernat în anul 2012 de Ministerul Culturii din România. Alături de ei va fi prezent și lutierul clujean Nicolae Vădan, premiat recent la Gala „Tezaure Umane Vii” de la Bucureşti.
Întregul spectacol este acompaniat de Orchestra Profesionistă Cununa Transilvană, a CJCPCT Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteș.
Prezentarea va fi făcută de Grigore Sâmboan, iar intrarea se face doar pe bază de invitații. Acestea se pot obține în mod gratuit de la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Calea Dorobanților 104 (clădirea Bibliotecii Județene Octavian Goga, etaj 6). Informații suplimentare la telefon 0264 597 781.

Leave A Comment

%d bloggers like this: