Buda: Trebuie să ne punem de acord asupra unei Europe prospere din punct de vedere al mediului și climei!

March 13, 2019
462 Views

În această dimineață, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, a avut loc o dezbatere pe tema schimbărilor climatice, în cadrul căreia reprezentanți ai Comisiei și au Consiliului și-au exprimat puncte de vedere pe această temă.
Din partea Consiliului, doamna Gabriela Ciot a subliniat faptul că: ’’Cunoaștem cu toții amploarea presantă a schimbărilor suferite de clima planetei. Este un aspect prioritar atât pentru Consiliu cât și pentru Parlamentul European. Măsurile luate la nivel mondial rămân insuficiente, după cum ne arată raportul IPCC legat de încălzirea globală de 1,5 G Celsius. UE este hotărâtă să rămână un vârf de lance în lupta împotriva schimbărilor climatice. UE este hotărâtă să pună în aplicare integral acordul de la Paris pentru a păstra creșterea temperaturilor mondiale sub 2 Grade Celsius. UE de asemenea se angajează să maximizeze contribuțiile și prin alte procese, mai ales legat de transportul aerian și maritim. UE este pe cale în a-și îndeplini obiectivele legate de uniunea energetică pentru 2020. Definitivarea principalelor elemente ale legislației privind schimbările de climă sunt încununarea eforturilor care au început în 2015 și a văzut negocieri intense și un acord între Parlament și Consiliu. Regulile privind schema de comercializare a cotelor de emisie a fost revizuită. De asemenea, avem ținte ambițioase de reducere pentru 2030, aplicabile tuturor statelor membre, în alte sectoare cum ar fi construcțiile, transportul și deșeurile. În ceea ce privește terenurile și silvicultura, statele member trebuie să se asigure că emisiile de gaze cu effect de seră pe teritoriul lor nu depășesc nivelul 6. În combinație cu alte politici sectoriale, se estimează că aceste noi politici vor avea un impact semnificativ asupra politicilor de climă. De asemenea, s-a decis că trebuie să asigurăm planuri pe termen lung. UE va prezenta un cadru pe termen lung până în 2020, făcând apel la toate părțile implicate să își prezinte propriile strategii.
Consiliul și Parlamentul au invitat Comisia să formuleze o propunere de strategie pentru reducerea gazelor cu efect de seră în UE pentru începutul anului 2019. Prin urmare, în noiembrie 2018, Comisia a venit cu strategia ‘O planetă curată pentru toți’. Consiliul salută această comunicare care a fost discutată cu miniștri din UE pe mediu, competitivitate și energie. Și alte dezbateri sectoriale sunt programate pentru următoarele săptămâni și luni. Avem nevoie de o strategie pe termen lung care să fie holistică.’’

Comisarul european Miguel Arias Cañete, responsabil pentru politici climatice și energie a subliniat în intervenția sa faptul că:
’’Acțiunile dumneavoastră au atras atenția opiniei publice asupra necesității și urgenței de a interveni în ceea ce privește schimbările climatice. Ne arată cât de necesar este să intervenim. În UE trebuie să fim mândri de tot cee ace am realizat până acum în domeniu. Campania pentru alegerile europarlamentare trebuie să fie o ocazie bună pentru a le spune cetățenilor ce am realizat deja. Marea majoritate a cetățenilor nu știu că am adoptat un plan ambițios pentru 2030. Nu am fi reușit să realizăm acest lucru fără angajamentul acestei instituții. UE are un cadru modern referitor la mediul încojurător. Legislația pentru energie curată ar trebui să permită UE reducerea emisiilor de dioxid de carbon până în 2030. Cu stimulentele potrivite putem obține rezultate mai bune. Ne putem majora economiile de energie iar în acest fel cetățenii văd că acest subiect este în fruntea priorităților UE. De asemenea, arată partenerilor internaționali că UE este un exemplu elocvent în acest sector. Trebuie să avem politici și mai ambițioase până în 2030 și vom putea face acest lucru aducând un nou model care să aducă cetățenilor prosperitate și predictibilitate. Comisia dorește să marcheze un drum clar pentru politica de mediu pentru a atince prioritățile acordului de la Paris.
Am conturat 2 scenarii, este vorba de economie circulară iar analizele arată că se poate atinge aceste targete. Mă bucur să văd că rezoluțiile adoptate în PE deja dau roade. Salut lupta tinerilor împotriva schimbărilor climatice. Mai avem puțin timp pentru a stabiliza clima. Trebuie să ne punem de acord asupra unei Europe prospere din punct de vedere al mediului și climei și echitabilă pentru 2050.’’

Leave A Comment

%d bloggers like this: