Adrian Papahagi . Scrisoare deschisă domnului Emil Boc, Primarul Clujului

March 12, 2019
577 Views

Adrian Papahagi . Scrisoare deschisă domnului Emil Boc, Primarul Clujului

Domnule Primar,

V-aș rămâne recunoscător dacă ați reflecta la înlocuirea cu adevărate opere de artă a oribilelor fântâni de pe Bd. Eroilor (care iarna arată ca niște haznale postindustriale abandonate și sigilate cu capace de tablă, iar vara ca niște lighene sau scăldători betoniere – fig. 1-2). Chiar dacă nu vom avea la Cluj ce a construit Roma în perioada barocă, măcar să scăpăm de hidoșeniile tranziției. Există la Cluj destui sculptori, unii formați chiar la Roma, care ar putea desena două fântâni frumoase pentru centrul orașului nostru. Ne-am putea inspira din simplitatea clasică a fântânii antice, vechi de 2000 de ani, de pe Via dei Staderari, lângă Senatul italian (fig. 3). Asemenea vecinătate nu ar supăra-o, sunt convins, nici pe Lupoaica Capitolină. Sau, de ce nu ne-am inspira chiar din liniile mai îndrăznețe ale lui Bernini, că tot locuim într-un oraș plin de baroc (Fontana delle Api, Piazza Barberini, Roma – fig. 4). Sigur, pot fi gândite și forme moderne, dar acolo nu dau sfaturi.

De asemenea, ar fi un gest de responsabilitate estetică și de curaj politic (nu veți pierde multe voturi, ba poate chiar veți câștiga altele), dacă ați da dispoziție să fie mutat Crăișorul Munților, împreună cu tulnicăresele și catargele aferente (fig. 5), în creierul munților, pe Feleac. Ar putea străjui de acolo intrarea în Cluj, iar simbolismul ar deveni chiar mai puternic. În locul ororii funariote, s-ar putea construi o fântână elegantă, sugerând un vas baptismal, că tot stă în fața unei biserici. Realizată la dimensiuni rezonabile, aceasta nu ar mai desfigura fațada Catedralei ortodoxe și a Teatrului Național, și ar accentua, în loc să tulbure armonia întregii piețe. Iar dacă țâncii s-ar scălda vara în bazinul baptismal, nu ar supăra pe nimeni, căci simbolismul ar deveni cu atât mai puternic. Modele sunt destule, în antichitate (fig. 6), evul mediu (fig. 7) sau chiar în epoca modernă (fig. 8).

Sunt convins că poate fi găsit un loc central pentru un monument elegant dedicat lui Avram Iancu, în spiritul moderației pe care ați cultivat-o și care se regăsește în ultimele statui care au îmbogățit Clujul (Anania, Ivan, Hossu, Maniu). Eventual, ar putea fi amplasat în spatele Catedralei ortodoxe, înlocuind încă o oroare comunistoidă (fig. 9) a jalnicului Funar, de care ați avut bunăvoința să ne scăpați în 2004.

Domnule Primar,

Festivalurile trec, monumentele rămân. Legați-vă numele de ceva frumos și durabil, compatibil cu eleganța medievală, barocă și neoclasică a orașului nostru.

Cu aceeași prietenie,

Adrian Papahagi

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: cer, nor şi în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber
Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: oameni în picioare, cer şi în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: masă

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, nor şi în aer liber

Leave A Comment

%d bloggers like this: