Romania coboara doua locuri in clasamentul World Justice Project privind statul de drept

Numărul ţărilor în care situaţia statului de drept s-a deteriorat este în creştere pentru al doilea an consecutiv în raportul World Justice Project (WJP) 2019 făcut public joi la Washington. Şi România a coborât două poziţii în acest clasament, situându-se pe locul 31 din 126 de state analizate.

Raportul “Rule of Law Index” realizat de organizaţia independentă World Justice Project a luat în calcul mai multe aspecte, şi anume constrângerile asupra puterilor guvernamentale, situaţia corupţiei, transparenţa guvernării, drepturile fundamentale, ordinea şi securitatea, aplicarea legilor, justiţia civilă şi cea penală, coroborând date provenite din 120.000 de gospodării şi 3800 de studii ale experţilor.

La stabilirea mişcărilor din actualul clasament nu au fost luate în calcul şi poziţiile ocupate de cele 13 state evaluate în plus pentru actuala ediţie faţă de cele 113 din ediţia precedentă a raportului, 2017-2018, precizează autorii.

Scorul obţinut de România o plasează pe locul 20 între cele 24 de ţări evaluate din Uniunea Europeană, Asociaţia europeană a liberului schimb şi regiunea Americii de Nord, precum şi pe locul 2 din 38 de ţări din categoria statelor cu venit mediu-superior, iar între tendinţele semnificative înregistrate pe perioada evaluării se numără o deteriorare în ce priveşte “constrângerile asupra puterilor guvernamentale” şi “transparenţa guvernării”.

De amintit că în clasamentul precedent al WJP, publicat în februarie anul trecut, România urcase trei poziţii faţă de evaluarea precedentă, din 2016, când s-a clasat pe locul 32.

În fruntea clasamentului WJP din acest an privind statul de drept în lume, cu cel mai bun scor, se află, din nou, statele nordice Danemarca, Norvegia şi Finlanda, iar ultimele clasate sunt Republica Democratică Congo, Cambodgia şi Venezuela.

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: