Kelemen Hunor, reales în funcţia de preşedinte al UDMR.

February 23, 2019
472 Views

Kelemen Hunor a fost reales, sâmbătă, la Congresul UDMR de la Cluj-Napoca, în funcţia de preşedinte al Uniunii, cu 728 de voturi. Kelemen a fost singurul candidat

Astfel, Kelemen Hunor a fost reales în funcţia de preşedinte al Uniunii pentru un mandat de 4 ani cu 728 de voturi.

S-au înregistrat 26 de voturi „împotrivă” şi 3 nevalabile. Kelemen a fost singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al UDMR.

Congresul UDMR s-a desfăşurat în 22 – 23 februarie la Cluj-Napoca.

UDMR: Scopul nostru rămâne crearea unei societăţi maghiare transilvănene cu drepturi depline

Congresul UDMR a lansat documentul ”Viitorul în Transilvania”, în care se arată că scopul Uniunii rămâne crearea unei societăţi maghiare transilvănene cu drepturi depline, urmând să se acţioneze pe două direcţii.

“Miza cea mai importantă a acestui congres a fost dezbaterea acelui document despre care noi spunem că propune o viziune despre viitorul României, al Transilvaniei, şi bineînţeles în primul rând despre viitorul comunităţii maghiare în această ţară. Noi spunem că toate segmentele vieţii sociale, economice trebuie atinse, dincolo de problemele identitare, păstrarea identităţii etnice, sunt şi altfel de provocări, sunt lucruri importante, nu doar pentru generaţia noastră, dar şi pentru cei care vor veni după noi, mai ales pentru acele generaţii care s-au născut după 1989, nu au nicio experienţă directă, nu au nicio amintire directă despre dictatura comunistă. Pentru ei provocările şi scopurile sunt de multe ori radical diferite de cele ale generaţiilor care vin cu moştenirea grea a dictaturii comuniste”, a spus Kelemen.

Potrivit documentului ”Viitorul în Transilvania” lansat, sâmbătă, la Congresul UDMR, în deceniile următoare, Transilvania va fi din ce în ce mai „liberă de reţeaua aspiraţiilor centraliste” şi îşi va găsi propria voce.

„Scopul nostru rămâne în continuare crearea unei societăţi maghiare transilvănene cu drepturi depline şi acesta este cadrul în care trebuie să redefinim, să ne imaginăm Transilvania secolului XXI şi comunitatea maghiară din cadrul acesteia. Sunt două principii, două direcţii care ne vor defini politica şi activitatea în cele ce urmează. Prima este transilvanismul, a doua este competitivitatea. În deceniile următoare, Transilvania va fi din ce în ce mai liberă de reţeaua aspiraţiilor centraliste, găsindu-şi propria voce şi dezvoltându-se puternic în termeni economici şi culturali”, se arată în document.

Reprezentanţii UDMR consideră că şi românii din Transilvania sunt interesaţi de aspectele menţionate, astfel încât este nevoie de un ”transilvanism pragmatic”.

„În scopul succesului Transilvaniei şi al comunităţii maghiare, trebuie să ne concentrăm asupra instrumentelor care aduc rezultate. Acest mod de a gândi trebuie să caracterizeze, pe lângă activitatea parlamentară şi locală, toţi posibilii aliaţi – politicieni români din Transilvania, organizaţiile profesionale maghiare şi române, intelectuali, instituţiile culturale şi mediatice – care împărtăşesc viziunea asupra dezvoltarea regiunii. Scopul nostru fundamental este ca dezvoltarea comunităţii maghiare din Transilvania, din punct de vedere economic şi social, să se concentreze asupra sectoarelor cheie ale secolului XXI, devenind partenerul egal al societăţii româneşti din regiune”, se menţionează în document.

De asemenea, UDMR urmăreşte creşterea competitivităţii maghiarilor din regiune, atât în Transilvania, cât şi în România şi Europa, reprezentanţii Uniunii fiind conştienţi de faptul că situaţia socială şi puterea economică a maghiarilor din Transilvania este în mai multe aspecte inferioară celor ale naţiunii majoritare.

„Politica anti-Transilvania din ultimii 100 de ani – discriminarea instituţionalizată din punct de vedere politic care vizează comunitatea maghiară – a jucat un rol decisiv în creşterea dezavantajului nostru competitiv. Ne referim în special la inegalităţile regionale semnificative într-o structură spaţială, unde majoritatea maghiarilor trăiesc în regiunile periferice, mai puţin dezvoltate ale Transilvaniei. Această situaţie poate fi depăşită doar prin reducerea inechităţilor, prin consolidarea economică a regiunilor locuite de maghiari şi prin creşterea eficienţei reţelei de învăţământ, care asigură o educaţie de calitate. Obiectivul nostru este o societate maghiară în Transilvania cu membri puternici din punct de vedere intelectual – competitivi, inovativi, creativi şi de succes – care sunt totodată mândri de faptul că sunt maghiari, că sunt transilvăneni”, se subliniază în ”Viitorul în Transilvania”.

Pentru a ajunge la un acord cu privire la principiile de bază ale viitorului comun, UDMR va lansa o nouă campanie de consultare publică a populaţiei maghiare din Transilvania.

Leave A Comment

%d bloggers like this: