Topul celor mai căutate meserii în România şi străinătate. Ce salarii oferă angajatorii

February 21, 2019
326 Views

Cea de-a doua ediţie a studiului “Indexul locurilor de muncă” în care se regăsesc principalele date centralizate din secţiunea ”Locuri de muncă”, în care angajatorii publică peste 500.000 de anunţuri de locuri de muncă vacante pe an, a fost lansată miercuri, studiul prezentând principalele meserii căutate atât în România, cât şi în străinătate, dar şi salariile care sunt oferite.

OLX – Indexul locurilor de muncă este o analiză semestrială, ce a fost lansată în vara anului 2018. A doua ediţie aduce în prim plan o serie de noi informaţii privind evoluţia numărului de anunţuri pentru locurile de muncă disponibile pe platformă, topul domeniilor cu cei mai mulţi candidaţi, durata media de ocupare a locurilor de muncă şi topul celor mai dinamice judeţe pe piaţa de muncă autohtonă.
42 de candidaţi pe loc pentru jobul de şofer.

Deficitul acut de candidaţi în categoria şoferilor se reflectă cu precădere în numărul mare de anunţuri de angajare publicate de companii (cu o creştere de 2% faţă de aceeaşi perioadă din 2017). Astfel, “Şoferi – Servicii auto – Curierat” rămâne şi în al doilea semestru al anului trecut categoria care a adunat cele mai multe locuri de muncă (disponibile la secţiunea OLX Locuri de muncă), cu peste 45.500 de oferte active.

Totodată, domeniul se află pe primul loc şi din punct de vedere al numărului de aplicanţi în a doua jumătate a anului precedent – peste 160.000 de candidaţi unici, ofertele de job generând peste 1,5 milioane de aplicaţii unice în intervalul analizat.

Pentru un post de şofer publicat pe OLX, aplică, în medie, 42 de candidaţi, iar durata aproximativă de ocupare a unui loc de muncă pentru această poziţie este de 18 zile.

Topul categoriilor cu cele mai multe locuri de muncă scoase la concurs de către angajatori în perioada iulie – decembrie 2018 continuă cu ”Ingineri – Meseriaşi – Constructori”, cu peste 32.500 de anunţuri, „Personal hotelier – restaurant”, cu peste 19.800 de anunţuri. La mare căutare au fost şi candidaţii pentru categoriile de joburi din secţiunile „Casieri – Lucrători comerciali” şi “Muncă în străinătate”, ce au cumulat un număr semnificativ de anunţuri de angajare: peste 18.000, respectiv 17.000 de joburi vacante.

“Gulerele albastre” îşi doresc în continuare să plece din ţară

În clasamentul categoriilor cu cei mai mulţi aplicanţi, pe locul doi, după şoferi, se află categoria “Muncă în străinătate”, care a adunat peste 700.000 de aplicaţii. De altfel, chiar dacă în valoare absolută are un număr de anunţuri şi de candidaţi mai redus decât categoria şoferilor, Munca în străinătate are un raport mai ridicat al candidaţilor/număr de locuri de muncă disponibile. În medie, 52 de candidaţi au aplicat la un loc de muncă vacant scos la concurs de angajatori în străinătate.

“Bone – Menajere” rămâne domeniul în care angajatorii găsesc cel mai rapid candidaţi

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: