Fiscul a început verificarea veniturilor şi averilor persoanelor fizice. Cum află dacă sunt adevărate declaraţiile

February 15, 2019
445 Views

ANAF derulează în prezent o analiză de risc în ce priveşte situaţia fiscală a persoanelor fizice, în care verifică veniturile şi averea acestora, urmând să selecteze românii în cazul cărora va iniţia controale amănunţite.

Printre cei care ar putea ajunge, astfel, în vizorul ANAF, sunt persoanele cu venituri nedeclarate, de exemplu, din chirii, dar despre care ANAF află din alte surse.

“Facem în prezent şi o analiză de risc pe zona persoanelor fizice, cu patrimoniul deţinut”, a declarat vicepreşedintele ANAF Virgil Pîrvulescu. Analiza este derulată la nivelul direcţiei de inspecţie fiscală din ANAF, cea care se ocupă de persoanele fizice.

Cum verifică Fiscul dacă sunt adevărate veniturile declarate de persoanele fizice

Fiscul verifică frecvent veridicitatea situaţiei fiscale pe care o declară contribuabilii, nu numai firme şi persoane fizice autorizate (PFA), ci şi unele persoane fizice, identificate, din aproape în aproape, ca prezentând un risc fiscal mai ridicat.

Probleme trebuie să-şi facă în special cei ale căror venituri declarate sunt semnificativ mai mici decât cele reale, cu atât mai mult în situaţia în care nu pot produce justificări pentru diferenţele pe care inspectorii le găsesc.

Verificarea situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice cu privire la impozitul pe venit e tratată în Codul de procedură fiscală, dar se completează şi cu unele prevederi din Ordinul MFP nr. 675/2018, explică Simona Voiculescu, expert în salarizare, taxare şi relaţia cu statul.

Concret, Fiscul se concentrează pe aflarea situaţiei fiscale reale a unei persoane, despre care are indicii că ar putea încălca obligaţiile fiscale care-i revin.

Verificări făcute inclusiv pe baza unor „ponturi”

….

Leave A Comment

%d bloggers like this: