Romania a ajuns la cel mai jos nivel in indexul democratiei, dupa trei ani consecutivi de scadere

February 14, 2019
256 Views

România și-a continuat anul trecut căderea în indexul democrației, ajungând pe locul cel mai de jos, cu un scor de doar 6,38 din 10. Astfel, țara noastră face parte din clubul ”democrațiilor defecte”, adică o țară cu alegeri libere, dar trasă în jos de o guvernare slabă, o cultură politică subdezvoltată și niveluri scăzute de participare a populației la viața politică.

Publicația britanică The Economist a publicat Indexul democrației pentru anul 2018, un top pe care îl realizează din 2008 încoace, transmite Digi24.ro. Analiștii englezi au analizat nu mai puțin de 167 de țări, în baza a 60 de indicatori din cinci domenii: pluralism și proces electoral, funcționarea guvernului, implicarea politică, cultura politică democrată și drepturile omului.

Studiul The Economist este mai strict decât altele în domeniu și a ajuns la o concluzie tristă: doar 4,5% din populația lumii trăiește în „democrații depline”. Însă, per total, scorul democrației la nivel global a rămas stabil în 2018, pentru prima dată în ultimii trei ani.

42 de națiuni din lume au trecut printr-un declin al democrației în 2018, comparativ cu 89 în 2017. 48 de țări și-au consolidat, în schimb, cultura democrată.

România este în scădere din 2015 încoace. Dacă acum patru ani primea o notă de 6,68, în 2018 scorul țării noastre a scăzut până la 6,38. Ambii indici, însă, ne situează în aceeași categorie, a națiunilor cu „democrații defecte”.

Pe primul loc în topul democrațiilor se află Norvegia, urmată de Islanda și Suedia. Top 5 este completat de Noua Zeelandă și Danemarca.

La polul opus găsim, fără surprize, Coreea de Nord. Îi urmează Siria, Congo, Republica Central Africană și Ciad.

Leave A Comment

%d bloggers like this: