Ai pensie, dar vrei să muncești. 4 lucruri pe care trebuie să le știi

February 7, 2019
444 Views

Sunt destul de mulți cei care după ce ai ieșit la pensie vor să mai muncească. Fie pentru că vor să își rotunjească veniturile, fie că încă sunt în putere și simt că mai pot activa chiar dacă au atins limita de vârstă.
Însă, cumulul pensiei cu alte venituri are limite în anumite situații, cazuri pe care le vom detalia aici.
Pensie pentru limita de vârstă
În acest caz, legea este cea mai permisivă în privința cumulului de venituri. Acești pensionari pot cumula pensia cu salariul sau alte venituri din activități independente dar și ca persoană fizică autorizată și nu există o limită a sumei câștigate peste pensie.
Pensia anticipată
Pentru cei care au ieșit la pensie anticipat sau parțial anticipat lucrurile se complică un pic.
Aceștia, ca și cei pensionați pentru limita de vârată, pot cumula venituri din activități independente indiferent de suma câștigată.
Dar, în cazul veniturilor elective, acestea nu se mai pot cumula cu pensia. Celelalte situații în care nu este permis cumulul sunt: în cazul numirii în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești, pe durata mandatului și cu veniturile obținute de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti.
Pensie pentru invaliditatede gradul III
În caul unei astfel de pensii, condiția este ca persoana respectivă să lucreze și să obțină ventiuri pentru jumătate de normă în cazul angajării.
Riscul pentru cei care nu respectă interdicția este că în cazul în care autoritățiel descoperă nereguli pensia începtează de a doua zi.
Pensia de urmaș
Cei care beneficiază de pensia de urmaș nu au nicio interdicție la cumularea cu veniturile obținute din activități independente.
Limitările intervin în cazul în care beneficiarul obține venituri din salarii.

Leave A Comment

%d bloggers like this: