Raport Freedom House: România este considerată o naţiune “liberă”/ La nivel mondial, democraţia s-a erodat

February 6, 2019
284 Views

România este considerată o ţară “liberă” din punctul de vedere al drepturilor politice şi civice, conform raportului Freedom House, care constată, la nivel mondial, un regres al stării democraţiei, inclusiv în naţiuni dezvoltate.
Potrivit raportului intitulat “Democraţia în lume 2019”, realizat de organizaţia americană Freedom House, 2018 a fost al 13-lea an consecutiv în care se înregistrează “un declin al situaţiei libertăţilor la nivel mondial”.
“Regresele afectează o serie de ţări din toate zonele lumii, de la democraţii cu tradiţie îndelungată precum Statele Unite la regimuri autoritariste consolidate precum China şi Rusia. Pierderile la nivel general sunt încă reduse comparativ cu progresele înregistrate la sfârşitul secolului 20, dar tendinţa este semnificativă şi generează riscuri. Democraţia este în regres”, afirmă autorii raportului.
Harta interactivă a lumii, realizată de Freedom House în funcţie de gradul de democraţie şi libertăţile omului. 
România este considerată o ţară “liberă”, având un punctaj de 81 din 100 (în care 0 puncte înseamnă “lipsă de libertate”, iar 100 de puncte – sistemul politic “cu cel mai mare grad de libertate”). România a pierdut trei puncte comparativ cu raportul anterior.

Alte naţiuni catalogate drept “libere” sunt Statele Unite, cu un punctaj de 86 (din 100), Canada, cu 99 de puncte, Franţa (90), Marea Britanie 93, Germania 94, Italia 89, Brazilia 75, Argentina 84, India 75. Finlanda, Norvegia şi Suedia au 100 de puncte.

Printre ţările considerate “parţial libere” figurează Ucraina (60 de puncte din 100), Republica Moldova (58 de puncte), Serbia (67), Ungaria (70) şi Bosnia-Herţegovina (53).

Foto : captura, www.freedomhouse.org

Leave A Comment

%d bloggers like this: