Daniel Buda: Guvernarea bolnavă PSD-ALDE limitează accesul românilor la medicamente vitale!

În timp ce sub președinția română a Consiliului UE, Ministerul Sănătății definește accesul la medicamente ca fiind o prioritate europeană, în țară, românii sunt privați de medicamente inovatoare, fără alternativă terapeutică. Ipocrizia a ajuns la cote maxime în rândul guvernanților care continuă să își bată joc de sănătatea propriilor cetățeni. Conform unei analize a Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, un număr de 376 de medicamente inovatoare, dintre care 202 fără alternativă terapeutică, au fost retrase de pe piaţă în ultimii patru ani. Din păcate, alte 26 de medicamente au fost notificate deja pentru discontinuitate în primele două săptămâni ale lunii ianuarie.

Politica celui mai mic preţ european şi taxa clawback care înregistrează creşteri trimestriale au consecinţe majore asupra pacienţilor. Numărul mare al medicamentelor care dispar de pe piață reprezintă efectul acestor două mari probleme nerezolvate: prețul cel mai mic și taxa clawback. Având în vedere că au dispărut și există riscul de a dispărea în continuare medicamente fără nicio alternativă terapeutică, pericolele asupra sănătății cetățenilor sunt extrem de ridicate. Se impune așadar creșterea nivelului de predictibilitate și sustenabilitate a taxei clawback, dar și identificarea anumitor soluții pentru a sprijini cercetarea în domeniul medicamentelor inovatoare și a spori totodată accesul cetățenilor.

În aces sens, am solicitat Comisiei Europene, printr-o întrebare cu răspuns scris, să îmi transmită care sunt instrumentele de care dispune Comisia în ceea ce privește creșterea accesului cetățenilor la medicamentele inovatoare și facilitarea menținerii acestor medicamente pe piață. Vă voi reda răspunsul Comisiei de îndată ce îl voi primi, a declarat Daniel Buda!

Leave A Comment

%d bloggers like this: