Schimbări majore pentru persoanele fizice cu venituri extrasalariale: Cum trebuie depusă Declaraţia Unică şi care este termenul

January 23, 2019
311 Views

Persoanele fizice care au realizat anul trecut venituri extrasalariale din activităţi independente, dividend, jocuri de noroc, chirii şi alte surse au obligaţia de a-şi definitiva impozitul pe venit pentru 2018 până pe data de 15 martie.
„Partea foarte bună este că lucrurile par mai clare. Nu avem multe modificări. Aş spune că devine mai uşor, dar persoanele în vârstă vor fi afectate, încât declaraţia unică nu mai poate fi depusă anul acesta decât în format electronic. Ordinul cu formatul declaraţiei a fost publicat în Monitorul Oficial, iar programul electronic va fi pus pe site-ul ANAF unde este şi programul de anul trecut”, explică Adrian Benţa, consultant fiscal.
Şi în 2019 se păstrează obligaţia de a plăti contribuţia la sănătate pentru veniturile extrasalariale dacă realizezi mai mult de 12 ori salariul minim pe economie, adică 24.960 lei. „Pentru ce este peste, se percepe 10% din salariul minim, adică 208 lei pe lună”.
Anul aceste se păstrează scutirea la plata contribuţiei la sănătate şi a celei la pensie pentru persoanele cu venituri din drepturi de autor dacă sunt şi salariate.
Pe de altă parte, „se păstrează plata la pensii pentru persoanele care înregistrează venituri din activităţi independente chiar dacă sunt salariate, dacă sunt peste plafon. Acum, codul fiscal face referire la mai multe salarii minime. (…) Există un proiect de modificare a Codului Fiscal, ca sigurările sociale pentru veniturile extrasalariale vor fi calculate la nivelul de 2080 lei ori 12 luni”.

Leave A Comment

%d bloggers like this: