Daniel Buda: Președinția Consiliului Uniunii Europene, o șansă pentru agricultura românească ce nu trebuie ratată!

January 15, 2019
295 Views

Egalizarea subvenţiilor fermierilor din Estul şi Vestul Europei, creşterea capacităţii de procesare a României, asigurarea că plăţile directe ajung la adevăraţii fermieri şi nu la fermierii „de canapea”, durabilitatea fermelor mari și mici, sunt doar câteva dintre multele obiective care trebuie urmărite în perioada următoare! Acestea trebuie să se regăsească între priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene pentru sectorul agricol!

În cadrul conferinţei de presă pe care am susţinut-o la sediul PNL Cluj, i-am transmis domnului ministru al Agriculturii, Petre Daea, câteva obiective pe care ar trebui să le urmărească pe parcursul celor 6 luni de mandat al României la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Avem nevoie ca ţara noastră să se bată pentru egalizarea subvenţiilor fermierilor din Estul şi Vestul Europei, într-un orizont de timp rezonabil. Ştiu că este o problema dificilă care nu se poate realiza de pe astăzi pe mâine, dar fermierii din România trebuie să aibă aceleaşi subvenţii ca fermierii din Vest. Suntem deja actori pe aceeaşi piaţă unică. Iar la capitolul costuri, avem acelaşi nivel, ba chiar, dintr-o anumită perspectivă, avem costuri mai ridicate de producţie, comparativ cu un fermier din Vest. De ce? Pentru că noi avem preţul la combustibil mai mare sau la fel ca statele din Vest, iar noi nu avem, din păcate, peste tot în România, capacitatea de a cumpăra tehnologia agricolă, utilajele agricole, care să ne permită o reducere a costurilor prin ceea ce înseamnă o singura trecere, mai multe operațiuni, respectiv, arat, discuit, semănat administrat îngrășăminte. Altfel spus, dacă în Franța, de exemplu, fermierul dispune de utilajele care îi permit ca la o singură trecere să are, dar şi să administreze îngrășăminte şi bineînțeles, să și însămânţeze, în România acest lucru se face din 3-4 operațiuni! Iată de ce putem spune că aceste costuri sunt mai mari în România.
La şedinţele Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European, al cărei membru sunt, am discutat extrem de mult despre convergenţă şi despre egalizarea subvenţiilor fermierilor în cadrul dezbaterilor pentru avizul pe Politica Agricolă Comună. Discuțiile au fost destul de aprinse, explicându-le colegilor că fermierii din estul Europei nu trebuie să fie fermieri de mâna a doua, iar prin menținerea acestor diferențieri, practic. în mod indirect, fură forța de muncă din aceste zone. Asta pentru că fermierii din est nu au posibilitatea de a plăti la același nivel un culegător de roșii sau de struguri de exemplu. Ceea ce este inadmisibil! Aproape toată industria îngrăşămintelor este comparabilă ca preţ cu cea din afara României. Seminţele, ierbicidele sunt la acelaşi preţ.

Este foarte important ca domnul ministru Daea să aibă în vedere ca prin reglementările care vor fi adoptate în noul PAC să se asigure că banii din plăţile directe ajung la adevăraţii fermieri şi nu la fermierii „de canapea”, cum se întâmplă în unele situații astăzi. Este important ca plăţile directe să ajungă la fermieri şi nu la simpli proprietari de terenuri. Acestora din urmă nu trebuie să li se confere vocaţia de a primi plăţi directe dacă acea persoană nu desfăşoară activităţi agricole. Este o dezbatere în Parlamentul European legat de această chestiune, de fermierii pasivi. Mai mult, trebuie corelată productivitatea cu plata acestor subvenţii. Poţi să ai o plată de bază, însă cei care produc mai mult, trebuie sprijiniţi mai mult în acest sens. Cu alte cuvinte, nu este suficient să produci 3 tone de porumb la hectar și să primești întreaga subvenție. Poți primi o plată minimală, dar cel care ridică mai mult, trebuie să fie sprijinit mai mult. Nu este suficient să ai vaci și oi în fermă, trebuie să fie stimulată și producția prin plata unor subvenții la valorificarea produsului finit. Avem nevoie ca fermierul să producă suficient de multă hrană de calitate şi la preţuri accesibile. Nu putem avea un fermier fericit şi mulţumit, fără să avem un consumator fericit şi mulţumit. Cei doi trebuie să trăiască într-o simbioză, iar pentru o economie sănătoasă, trebuie depuse eforturi în acest sens.

Domnul Daea trebuie să susţină introducerea în noua Politică Agricolă Comună a conceptului de “fermier nou”. Astăzi, în PAC, avem noţiunea de tânăr fermier care poate beneficia de fonduri însă, în opinia mea, şi ca urmare a discuţiilor purtate cu fermierii, trebuie să generăm politici şi pentru fermierii care au vârsta de peste 40 de ani şi care doresc să înceapă să activeze în agricultură. Ne plângem că nu avem forţă de muncă suficientă în România, ne plângem că avem o populaţie care este în Diaspora, atunci noi trebuie să ne batem să introducem acest concept, existent la americani. Conceptul defineşte persoana care nu a mai avut activitate agricolă în ultimii 10 ani astfel încât să poată fi sprijinită în plus faţă de alte tipuri de fermieri în vederea practicării agriculturii. Aceste categorii de persoane care, din varii motive, îşi pierd locurile de muncă, persoane care locuiesc în afara ţării şi care vor să se întoarcă și să activeze în sectorul agricol, trebuie să beneficieze de facilităţi financiare pentru a avea un început bun în această zonă şi pentru a rezista pe piaţă.
Marea problemă a României este cea legată de capacitatea de procesare a produselor agricole. Iar pentru noi, şi în special pentru domnul Daea, trebuie să fie ca primă prioritate creşterea capacităţii de procesare atât din sectorul vegetal, cât şi în cel zootehnic. Nu se poate ca noi să fim mari producători de grâu şi porumb, mari crescători de animale, iar noi să importăm anual tone de pâine congelată, tone de carne, mezeluri, făină de mălai şi aşa mai departe. Pentru a avea o agricultură sustenabilă, avem nevoie urgent de procesare, altfel suntem sclavii altora.
Transmit domnului Daea aceste lucruri pentru a le avea în vedere pe timpul exercitării preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, în zona agricolă!
Aceste lucruri și nu numai, vor fi și pentru mine obiective clare de atins în perioada următoare! a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

Leave A Comment

%d bloggers like this: