Mersul reprezinta un exercitiu benefic, usor de facut, iar pentru cei care au genunchii afectati de artroza, mersul reprezinta o activitate ce poate fi facuta in ritmul propriu – nu este musai sa ai un mers alert pentru a culege „roadele” beneficiilor ce vin la pachet.
Este important, insa, sa nu incepi in forta – incearca la inceput sa ai 10 minute de mers pe jos, in aer liber, pe zi, iar apoi poti modifica viteza (mergand mai repede), poti incerca sa urci dealuri si sa mergi pe distante mai lungi, atat timp cat starea genunchilor tai iti permite. Daca nu ai inceput inca un antrenament simplu, ce include sesiuni de mers prin parc sau prin oras, iata mai jos cateva motive care te vor convinge cat de benefic este mersul pentru genunchii tai si pentru sanatatea ta.
Mersul sustine articulatiile
Vrei un motiv bun care sa te indemne sa mergi mai mult pe jos? Mersul tonifica musculatura picioarelor, lucru care, la randul sau, sustine articulatiile, precum cele ale genunchilor, potrivit doc.ro. Muschii puternici ai picioarelor, impreuna cu puternicii muschi abdominali si cu muschii din zona lombara preiau „povara” care se afla pe genunchi tai si reduc din munca efectuata de articulatiile membrelor inferioare.
Mersul imbunatateste circulatia sangvina
Este o activitate simpla, pe care o poti face oricand. Mersul te apara de bolile de inima, iti accelereaza bataile inimii, iti scade tensiunea arteriala si iti face inima mai puternica. Un studiu a aratat ca femeile care au trecut de varsta menopauzei, care au mers pe jos 2-3 kilometri pe zi, au reusit sa isi reduca tensiunea arteriala cu aproape 11 puncte, in 24 de saptamani. Iar femeile care au mers 30 de minute pe zi si-au redus riscul de accident vascular cerebral cu pana la 20% – si riscul a fost redus si mai mult, pana la 40%, atunci cand femeile au avut un ritm mai alert de mers.
Mersul iti scade riscul de fracturi